CI-ul electronic ajunge în București din vara lui 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie cu rol ilustrativ / Foto: Pixabay
Fotografie cu rol ilustrativ / Foto: Pixabay
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat că proiectul de implementare a cărţii electronice de identitate va ajunge în Capitală în vara anului 2023. 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi că din vara anului viitor va începe, în Bucureşti, implementarea proiectului privind emiterea cărţii de identitate electronică.

”Cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetăţeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private. Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice. (...) Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 de cărţi electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023”, a spus Bode la evenimentul "România Digitală, România Liberală", organizat de PNL.

El a adăugat că pentru acest proiect există finanţare de 200 de milioane de euro, iar ţinta ministerului este ca între 5 şi 8 milioane de cetăţeni să deţină carte electronică de identitate până la finalul anului 2026.

Lucian Bode a menţionat că Ministerul Afacerilor Interne mai implementează un proiect - un centru de furnizare a serviciilor electronice.

"Practic, acest proiect care ca scop simplificarea accesului cetăţenilor şi mediului privat la serviciile furnizate de către Ministerul de Interne în vederea facilitării interacţiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice. Implementarea lui a început în 2019, ne propunem să o finalizăm anul viitor, iar finanţarea va fi de aproximativ 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile", a afirmat Bode, conform Agerpres.

Expresia "cumperi cu buletinul" va căpăta un alt sens. Noile cărţi de identitate cu cip încorporat, bune şi la plăţi contactless

Noile cărți de identitate pentru români vor avea cipuri cu antenă proprie încorporată. Cu ele se vor putea face inclusiv plăți contactless.

Compania Națională Imprimeria Națională a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată – materiale necesare pentru fabricarea noilor cărți de identitate electronice ale românilor. Cipurile ar urma să asigure un nivel maxim de securitate pentru CI-uri. Nu este, însă, singurul lor scop. „Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini, conform Economedia.

Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar. Pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Motivul pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate clasic românesc este cel mai ușor de falsificat, a relatat sursa menționată mai sus.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel