Chisturile mamare: când apar semnale de alarmă. Explică dr. Erna Stoian
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Chisturile mamare sunt formațiuni tumorale pline cu lichid ce se găsesc în interiorul sânilor și de obicei nu sunt canceroase. Despre cauzele chisturilor mamare și când apare semnale de alarmă ne vorbește dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie. 

La palpare, chisturile mamare se simt ca niște formațiuni rotund-ovalare mobile, cu consistență moale. Ele pot fi unice sau multiple, se pot găsi doar la unul sau la ambii sâni. Chisturile mamare apar la orice vârstă, dar sunt mai frecvente la femei înainte de menopauză, precizează dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitate și reproducere umană asistată/FIV.

Chisturi mamare: simptome

- La palpare - formațiune rotundă bine delimitată, mobilă pe planurile inferioare

- Sensibilitate sau durere în zona chistului

- Creșterea în dimensiuni și creșterea sensibilității înainte de menstră și scăderea lor după menstră

- Secreție mamară

Chisturi mamare și cancerul de sân

„Chisturile mamare simple nu cresc riscul de cancer de sân, dar prezența lor poate face dificilă depistarea unor alte tumori. Dacă observi creșterea sau schimbarea formei și consistenței unei formațiuni la sân trebuie să mergi la medic. Orice formațiune la sân trebuie evaluată imagistic”, recomandă dr. Erna Stoian.

Chisturi mamare: dimensiuni

Cauzele apariției chisturilor mamare nu sunt bine cunoscute. Ele se dezvoltă probabil datorită modificărilor hormonale și a excesului de estrogeni, explică dr. Erna Stoian. Chisturile mici de obicei nu pot fi palpate și sunt depistate în urma testelor imagistice, ca ecografie sau mamografie. Chisturile mari au dimensiuni de până la 5 cm și pot cauza disconfort.

Chisturi mamare: diagnostic

Examinarea manuală a sânilor este foarte importantă putându-se descoperi formațiuni tumorale care te determină să te adresezi unui specialist. Medicul va examina manual sânul, dar examinarea singură nu poate determina tipul formațiunii și de aceea îți va recomanda un test imagistic și eventual aspirația cu ac fin. „Ecografia mamară este foarte importantă și poate evalua dacă formațiunea este cu conținut lichid sau solid. Formațiunile cu conținut lichid indică chisturi mamare. Tumorile solide pot fi necanceroase, ca fibroadenomul, dar pot fi și maligne. Dacă tumora este solidă, biopsia poate fi indicată”, remarcă dr. Erna Stoian.

Chisturi mamare: aspirația cu ac fin

„Apirația cu ac fin sub ghidaj ecografic este un alt pas pentru diagnosticul corect. Dacă după aspirația lichidului chistul dispare, nu este nevoie de alte investigații. În schimb dacă acesta persistă, lichidul va fi dat la examen citologic și îți va fi recomandat consultul la un medic chirurg specializat pe sân. Dacă nu se poate extrage lichidul, mamografia este necesară”, precizează dr. Erna Stoian.

Chisturi mamare: tratament

Chisturile simple nu necesită de obicei tratament, doar dacă creează disconfort sau produc durere. Aspirația cu ac fin poate reprezenta o metodă de diagnostic, dar și de tratament pentru chisturile simple.

„În cazul în care chistul persistă după 2-3 menstruații și crește în dimensiuni, evaluarea suplimentară este necesară”, consideră dr. Erna Stoian. Administrarea contraceptivelor orale poate regla ciclurile menstruale și poate reduce recurența chisturilor de sân. La femeile postmenopauză cu terapie de substituție hormonală, întreruperea terapiei poate fi o soluție. Potrivit medicului Erna Stoian, „intervenția chirurgicală este luată în considerare în chisturile de dimensiuni mari care determină disconfort sau în cele care recidivează și care au un conținut lichid suspect”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel