Data publicării:

Chișinăul, criticat de Moscova pentru reducerea secțiilor de votare din Rusia înaintea alegerilor din Republica Moldova

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Moscova a exprimat marți nemulțumiri față de decizia autorităților de la Chișinău de a reduce numărul secțiilor de votare din Federația Rusă pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, programate să aibă loc simultan pe 20 octombrie.

Conform Ministerului rus de Externe, decizia de a reduce secțiile de votare de la 17 la 5 reflectă o "teamă și nesiguranță" din partea autorităților moldovene, informează agenția de presă EFE.

„Cifrele vorbesc de la sine. În Rusia, unde sunt înregistrați peste 8.000 de alegători moldoveni conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova, vor fi deschise doar 5 secții de votare. În schimb, în Italia, unde există mai puțin de 2.500 de alegători potențiali, vor fi organizate 60 de secții de votare", se menționează în comunicatul oficial.

Moscova a acuzat că această "limitare a drepturilor" alegătorilor moldoveni din Rusia este motivată de un "pretext inventat", referindu-se la presupusa deteriorare a securității în Federația Rusă. "Este evident că aceste afirmații sunt absurde și departe de realitate", se mai arată în declarația oficială.

Alegerile și contextul geopolitic

Săptămâna trecută, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a confirmat candidatura președintei Maia Sandu pentru alegerile programate pe 20 octombrie. Președinta, lider liberal aflată la putere din 2020, este al doilea candidat înregistrat în cursa prezidențială, după fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de grupările proruse din țară.

De la preluarea președinției de către Maia Sandu, Republica Moldova a accelerat apropierea de Uniunea Europeană. Această orientare s-a intensificat după ce partidul său, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a câștigat majoritatea parlamentară în 2021. Relațiile cu Bruxellesul s-au consolidat și mai mult după ce Chișinăul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei.

În decembrie, Uniunea Europeană a decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, un pas esențial în integrarea celor două state în blocul comunitar.

Controverse legate de organizarea votului în Rusia

Decizia de a reduce secțiile de votare din Rusia vine pe fondul tensiunilor geopolitice dintre Chișinău și Moscova. Autoritățile moldovene au justificat măsura prin preocupări legate de securitatea cetățenilor moldoveni aflați în Rusia, invocând o deteriorare a situației generale de securitate. Totuși, Moscova consideră aceste argumente ca fiind nefondate și îndreptate împotriva drepturilor electorale ale moldovenilor care locuiesc pe teritoriul său.

Această dispută reflectă relațiile tensionate dintre cele două țări, pe măsură ce Republica Moldova continuă să își aprofundeze integrarea în Uniunea Europeană, în timp ce Rusia încearcă să-și mențină influența în fostele state sovietice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel