Data actualizării:
Data publicării:

Chisăliță (AEI) anunță falimentul companiilor mici. ”Acesta este doar începutul”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Economie
WhatsApp
Dumitru Chisăliță (AEI), despre falimentul IMM-urilor (pexels)
Dumitru Chisăliță (AEI), despre falimentul IMM-urilor (pexels)
Dumitru Chisăliță (AEI) susține că amânarea luării unor măsuri concrete va duce la falimentarea multor companii mici 

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a afirmat, la B1TV, că deși prognoza sa cu privire la numărul societăților comerciale ce vor fi afectate de creșterile alarmante a prețului la energie, gaze naturale și, mai nou, combustibil, a fost ”combătută” de către asociația IMM-urilor, ”acesta este doar începutul”. Mai mult, Chisăliță susține că amânarea luării unor măsuri concrete nu face decât să pună întreaga României într-o stare de așteptare. 

”În momentul de față se joacă un joc al așteptărilor: săptămâna asta, săptămâna viitoare, luna viitoare, iarna viitoare. Așa cum ne așteptăm să fie o iarnă caldă, ca să nu consumăm mult, așteptăm să treacă timpul și tot așa, oamenii care supraviețuiesc, bine, care nu, treaba lor.

În momentul de față lucrurile sunt tot mai puține pe care le are de făcut un astfel de primar (n.r. cel din Cavnic, în cazul prezentat), în general, un conducător chiar și al unei societăți, pentru că vedem că avalanșele vin și nu se mai opresc. A început energia electrică, au venit gazele, acum vine motorina, iar după ce se va încheia și acest val, poate că vor vei taxele și impozitele care vor trebui mărite”, a declarat Dumitru Chisăliță, la B1TV. 

10%-20% dintre companii, afectate de creșterea prețurilor, riscă să intre în faliment

”Prognoza mea a fost de 20% dintre companii care vor fi afectate de aceste creșteri, asociațiilor IMM-urilor spune de doar 10%, dar acesta este doar începutul. (...) Cu cât vom amâna mai mult luarea unor măsuri, care să facă ca ceea ce înseamnă impactul facturilor - gaze, energie electrică, mâine, petrol, benzină și motorină - să determine această situație dificilă, este important să revină cu măsuri. Iar multe dintre acestea  să fie acelea care impactează cât mai puțin sau deloc bugetul statului, atât prin prisma încasărilor, cât și a banilor care ar trebui dați la compensări”, a mai spus Chisăliță.

La energie electrică este nevoie de o restructurare a pieţei

Piaţa de energie electrică din România trebuie regândită total, iar energia să meargă de la producători direct la furnizori şi consumatori industriali, fără a mai trece prin mâinile traderilor, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de profil, informează Agerpres.

”La energie electrică este nevoie de o restructurare a pieţei şi ANRE are rolul important să regândească piaţa. Trebuie ca energia producătorilor să meargă direct la furnizori şi la consumatorii industriali, iar rolul traderilor trebuie mai bine definit. Preţul pe piaţa spot este mult mai mare, ceea ce arată că cineva speculează şi nu avem o piaţă a contractelor bilaterale. Verigile ar trebui să fie cât mai mici, iar energia să nu mai treacă prin diverse mâini”, a spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel