Chirurgia mini-invazivă, viitorul în ortopedie. Interviu prof. dr. Gheorghe Popescu, șef clinică
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Prof. dr. Gheorghe Popescu vorbește despre progresele enorme înregistrate în ortopedie. 

Invitatul profesorului Irinel Popescu în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate” de la DC News, prof. dr. Gheorghe Popescu, șef clinică ortopedie la Spitalul de Urgență Floreasca, a declarat că: „Ortopedul de acum 30 și ceva de ani era mai limitat în ceea ce putea să facă, nu avea tehnologie, nu avea materiale. Acum totul e schimbat. Și nu e meritul nostru, meritul nostru e că muncim mult și ne documentăm. Avem tehnologie, implanturi. Tot ce își imaginau altădată ortopezii și n-au putut face acum se realizează. Viitorul va fi către chirurgia mini-invazivă, acolo unde se poate. La nivelul artroplastiilor de genunchi, de șold, totul va fi mini-invaziv”. 

În Danemarca, 30% dintre pacienții cu proteze de genunchi pleacă în aceeași zi acasă, a povestit prof. dr. Gheorghe Popescu. „Vin dimineața, se operează și pleacă după-amiază. Ei au și un sistem de îngrijiri la domiciliu bine pus la punct. Ceea ce la noi rămâne discutabil. Dar mai pleacă și la noi. De exemplu, i-am pus soției mele proteză și a doua zi a plecat. Bine, eram eu acasă. Dar majoritatea pacienților nu pot fi lăsați, trebuie să stea 3-4 zile în spital. Ceea ce altădată nu se putea, stăteau cel puțin 2 săptămâni.” 

Legat de chirurgia robotică în ortopedie, prof. dr. Gheorghe Popescu a spus că ar fi bine ca măcar în fiecare centru universitar să existe un robot care poate fi folosit de medicii ortopezi. 

Urmărește răspunsul complet în video:

Vezi interviul integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel