Chirieac: Trupele NATO suplimentare din SUA şi Franţa, şansă pentru România. Nu vor contribui doar la securitate
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Primele trupe americane au sosit în Germania pentru a consolida flancul estic al NATO din cauza crizei dintre Rusia şi Ucraina / Sursa foto: Pexels
Primele trupe americane au sosit în Germania pentru a consolida flancul estic al NATO din cauza crizei dintre Rusia şi Ucraina / Sursa foto: Pexels
Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat că suplimentarea trupelor NATO în România ar putea fi o şansă pentru ţara noastră. Acesta a spus, însă, şi că România va trebui să aibă grijă de unii cetăţeni ucraineni, în cazul în care va izbucni un conflict cu Rusia. 

"Cred că ceva va face Putin în Ucraina. Probabil lucrul cel mai mic este să ocupe Donbass-ul, pe care îl are practic. Sunt două republici aşa zis independente, nerecunoscute de nimeni, cu majoritatea populaţiei formată din etnici ruşi. O bună parte a industriei din Ucraina e comasată acolo. Probabil va face acest lucru şi va lua şi coridorul până în Peninsula Crimeea. Nu ştiu dacă va merge mai departe deocamdată. 

În ceea ce priveşte România, spuneam de la început că etnicii români din Ucraina trimişi pe front vor încerca să se refugieze probabil, pentru că nu se simt dornici să se lupte cu armata rusă pentru Kiev", a punctat Bogdan Chirieac. 

"Mai ales că Ucraina nu a fost prea prietenoasă cu românii!", a replicat Niels Schnecker. 

"Deloc, deloc. Cu etnicii români din Ucraina nu a fost deloc. Şi cu alţi etnici, nu doar români. E clar că România trebuie să aibă grijă de aceşti refugiaţi, cum poate", a spus analistul. 

Suplimentarea trupelor NATO din România, şansă pentru ţara noastră

"În privinţa trupelor americane şi/sau franceze, e o mare şansă pentru România. În sensul că ele nu vor contribui doar la securitate, ci şi la stabilitate politică şi, poate, la o mai bună guvernare a ţării. Lucru care nu s-a prea întâmplat, din nefericire, până acum. Peste tot unde americanii au şi au avut trupe, baze militare permanente, s-a adus şi democraţia, şi prosperitatea. Doar România s-a opus până acum, dar poate ne va fi mai uşor de acum", a mai arătat Bogdan Chirieac. 

CITEŞTE ŞI Suplimentarea trupelor NATO în România. Dîncu: Acest lucru contrazice prin fapte cererea Moscovei de a ne retrage

Kremlinul denunţă plasarea în alertă a trupelor americane 

Rusia urmăreşte cu mare îngrijorare plasarea în alertă de către SUA a 8.500 de militari pregătiţi pentru a fi desfăşuraţi în Europa în contextul crizei ruso-occidentale legate de Ucraina, a denunţat marţi Kremlinul, afirmând că acţiunile şi declaraţiile în acest sens ale Washingtonului duc la o nouă 'escaladare a tensiunilor' în jurul Ucrainei, relatează AFP şi Reuters.

'Observăm cu mare îngrijorare aceste noi acţiuni americane', a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov.

Potrivit lui, SUA provoacă 'de facto, o exacerbare a tensiunilor'. Washingtonul a plasat până la 8.500 de militari în stare de alertă şi ei ar putea fi pregătiţi în cinci zile să întărească Forţa de reacţie rapidă a NATO, constituită din 40.000 de militari. Decizia desfăşurării lor nu a fost încă luată, notează AFP. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel