Chirieac, observație despre vizitele lui Zelenski: Germania mai păstrează o opţiune de negociere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Volodimir Zelenski a aterizat, în această seară, la Paris, după vizita efectuată în Marea Britanie. Ce crede analistul politic Bogdan Chirieac că va obține Ucraina în urma acestor evenimente.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat, miercuri seară, pe aeroportul Orly, lângă Paris, înainte de a lua cina cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz. 

Întrebat, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, dacă, în urma vizitelor pe care Volodimir Zelenski le face în ultimele zile, Ucraina va primi mai mult armament, avioane, aşa cum spune Marea Britanie că este dispusă să le ofere, analistul politic Bogdan Chirieac a spus:

"Evident că va primi şi avioane moderne Ucraina. După decizia Marii Britanii de astăzi, după ce s-a văzut cu premierul şi cu Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, cu siguranţă că şi Franţa şi Germania vor merge pe aceeaşi idee, deşi Germania văd că s-a aşezat în trena Franţei - întâlnirea are loc la Paris, nu la Berlin, fiindcă Germania mai păstrează, probabil, şi o opţiune de negociere, cine ştie. În mod evident, vor primi avioane".

"Este un mesaj de forţă pe care încearcă să îl dea Putin"

În acest timp, în paralel cu vizita lui Zelenski la Paris, Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate, deși este o oră târzie.

"Este un mesaj de forţă pe care încearcă să îl dea Putin, în acest moment, este tot un mesaj politic -"Nu stăm, ne uităm la voi, suntem profund nemulţumiţi". Şi Ambasada Rusiei la Londra spune că "pierderile de vieţi omeneşti care vor avea loc, urmare a intervenției voastre în Ucraina, să cadă asupra conștiinței voastre. Acum, să fii Putin şi să vorbeşti despre conştiinţă mi se pare absurd. Nu e doar propagandă, fiindcă, în opinia mea, războiul din Ucraina are toate şansele să devină un război pe termen lung, de genul celui care este în Siria în acest moment", a spus analistul politic.

"Este iconică! O imagine care rămâne"

Cât despre primirea lui Volodimir Zelenski de către Emmanuel Macron, la Palatul Élysée, Bogdan Chirieac a mai spus că este "iconică". "Este o imagine care rămâne - Franţa şi Germania, alături de Ucraina. La fel ca imaginile de astăzi - Regele Charles dând mâna cu Volodimir Zelenski. Majestatea Sa sprijină Ucraina! Este sprijin european total. Marile puteri europene sunt categoric de partea Ucrainei şi, inclusiv, prin livrarea de avioane de luptă performante, clar, în acest moment, împotriva Federaţiei Ruse şi a lui Vladimir Putin".

"Cred că Macron s-a schimbat"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat, astăzi,  faptul că omologul său francez Emmanuel Macron, acuzat uneori că nu este în fruntea sprijinului pentru Ucraina, "s-a schimbat" şi a apreciat că încrederea este "reală astăzi", potrivit unui interviu publicat de cotidianul francez Le Figaro, relatează AFP.

"Cred că s-a schimbat. Şi s-a schimbat cu adevărat de data aceasta", a declarat Zelenski. "La urma urmei, el a fost cel care a deschis uşa livrărilor de tancuri. El a susţinut, de asemenea, candidatura Ucrainei la UE. Cred că a fost un adevărat semnal", a adăugat preşedintele ucrainean, scrie Agerpres.

"Am avut multe discuţii cu Franţa, Germania şi alte ţări. Cred că încrederea este reală astăzi", a subliniat preşedintele ucrainean, care joi se va afla la Bruxelles pentru summitul Uniunii Europene.

Preşedintele francez a fost criticat în Ucraina şi ţările est-europene pentru că a afirmat în mod repetat că "Rusia nu trebuie umilită" şi pentru ca a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin de zeci de ori de la începutul invaziei ruse, în urmă cu aproape un an. Parisul a fost, de asemenea, acuzat că trenează livrările de arme către Ucraina.

Rusia amenință cu o reacție, dacă Londra trimite avioane în Ucraina

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a promis miercuri un "răspuns" în cazul în care Londra decide să trimită avioane de luptă în Ucraina, aşa cum a cerut preşedintele Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Marea Britanie, relatează AFP.

"Aş dori să reamintesc oficialilor de la Londra: într-un astfel de scenariu, rezultatul sângeros al următoarei runde de escaladare va fi asupra conştiinţei dumneavoastră, împreună cu consecinţele militare şi politice pentru continentul european şi întreaga lume", a precizat ambasada, citată de agenţiile de presă ruse. "Rusia va găsi un răspuns la orice măsură ostilă", a adăugat sursa citată.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că premierul britanic Rishi Sunak şi-a exprimat dorinţa de a furniza Ucrainei avioane de luptă, în timp ce acesta a anunţat că Marea Britanie va începe să antreneze piloţi ucraineni, notează Reuters.

La rândul său, Rishi Sunak a afirmat că se analizează opţiunile de a furniza Ucrainei avioane pentru a luptă, adăugând că pregătirea piloţilor ucraineni este primul pas spre ei pentru a fi capabili să folosească astfel de avioane.

Odată cu vizita efectuată miercuri de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Londra, Sunak a anunţat extinderea programului de pregătire oferit armatei ucrainene în timp ce aceasta luptă împotriva trupelor ruse; acest program va include şi instruirea unor piloţi militari ucraineni pentru a folosi avioane de luptă occidentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel