Data actualizării:
Data publicării:

Orban, la Tușnad. Chirieac: Reacția lui Paul Stănescu e binevenită, dar cumva trebuia să fie a vicepremierului PSD-ist Grindeanu

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Politica
WhatsApp
Viktor Orban
Viktor Orban

În contextul mesajelor dure transmise de premierul Ungariei, Viktor Orban, analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat cum interpretează declarațiile de la Tușnad. 

„Nu mă îngrijorează și nu ne miră pe niciunii dintre noi reacțiile lui Viktor Orban. El este în slujba lui Vladimir Putin, este anti-european și anti-NATO. Nu o spunem noi, o spun cancelariile luminate ale Occidentului”, a zis Bogdan Chirieac, luni, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

„Ce mă îngrijorează pe mine este că (ne)onorabila manifestare a avut loc cu girul guvernului român. Acolo au participat un vicepremier al Guvernului și un ministru. O să spuneți, da, erau Kelemen Hunor și Eduard Novak, da. Sigur că reacția lui Paul Stănescu este binevenită, nu este extremistă, este calculată, dar cumva reacția trebuia să fie a vicepremierului PSD-ist Sorin Grindeanu sau trebuia să fie a premierului român”, a subliniat Bogdan Chirieac. Dacă liderii unguri doresc să critice acțiunile comune ale UE și NATO și să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, să o facă de pe teritoriul Ungariei, transmisese Paul Stănescu. 

„Atenție”, a continuat Bogdan Chirieac, „ce s-a întâmplat acolo a avut girul guvernului român. Când un ministru, mai ales un viceprim-ministru participă la o manifestare extremistă, iar Guvernul nu reacționează...”

„UDMR cred că, în aceste momente grele, trebuie să fie la guvernare, pentru a da mai multă siguranță minorității maghiare în România. Nu avem îndoieli aici, este bine că UDMR e la guvernare. Dar matale care ai idei extremiste, pleci, vezi, nu antrenezi Guvernul în acea sarabandă de declarații anti-NATO și anti-UE. Deci, problema este cât casa. O să spuneți: Europa îl condamnă pe Viktor Orban, da, dar ce o să zică Europa despre guvernul României, care și-a trimis reprezentanți acolo? O să spună Guvernul României nu și-a trimis reprezentanți, pe bune?! Păi miniștri din Guvernul României umblă de capul lor așa, fără mandat, adică cum?! La un moment dat, o să ne trezim cu un vicepremier și un ministru că se duc la Moscova, la o reuniune cu Putin... Deci, problema e reacția sau lipsa de reacție a Guvernului României. Ce a făcut Paul Stănescu este un demers de partid corect”, a mai spus Bogdan Chirieac.

„Domnul Sorin Grindeanu din vacanță a aflat despre această reuniune? Eventual, să o condamne sau poate este de acord, și atunci ne cerem scuze”, a zis analistul.

Paul Stănescu (PSD): România nu este trambulina mesajelor antieuropene și proruse ale premierului Viktor Orban

Paul Stănescu (PSD) a comentat acest subiect.

„Întinde-te doar cât îți permite pătura”, spune un proverb de origine maghiară. În mod normal, acesta ar trebui să fie cunoscut și de către liderii maghiari, care vin an de an în România, pentru a participa la diferite evenimente organizate la Băile Tușnad. Doar că, în ultima perioadă, și mai ales în aceste zile, înțelepciunea proverbială maghiară a cam lipsit din tipul de comportament politic pe care ar trebui să-l aibă aceștia când sunt oaspeți pe teritoriul unui alt stat.

Voi fi foarte clar și tranșant în privința comunicării politice naționaliste din zilele acestea ale liderilor unguri: România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceștia doresc să critice acțiunile comune ale UE și NATO și să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate.

Nu avem nevoie ca acestea să se amestece toxic, în spațiul public românesc, cu angajamentele și pozițiile noastre clare în favoarea consolidării și susținerii proiectului european. Să spui că UE a pierdut războiul este absolut inutil, superficial și necredibil, mai ales când vorbești de pe poziția complicată de stat izolat politic în UE. Înțelepciunea proverbială maghiară poate fi utilă, dar cea politică lasă de dorit.

În plus, vreau să atrag atenția că un alt aspect devine îngrijorător și nu-l putem tolera: transformarea sportului, în zonele cu minoritate maghiară, în instrument de promovare a autonomiei pe criterii etnice. În loc ca sportul să promoveze competiția, unitatea și o bună înțelegere între maghiari și români, a ajuns să derapeze către anumite scopuri politice. Se vede rău, ca și cum trebuie mulțumiți diverși oficiali unguri cu orice preț, atunci când vin în România. Cred că se impune la nivelul Coaliției o clarificare urgentă a acestui mod de a gestiona activitatea sportivă. Este inacceptabil ca el să fie denaturat de la adevărata sa misiune, chiar sub ochii noștri și a autorităților române.

Aceste momente, oarecum penibile și provocatoare, trebuie să dispară. Relațiile oficiale diplomatice care se construiesc între România și Ungaria nu trebuie alterate sub nicio formă de tot felul de provocări politice.

Reamintesc oricui mai are îndoieli că autonomia pe criterii etnice este inacceptabilă, contrară Constituției, iar unitatea și indivizibilitatea țării sunt sfinte, a zis Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

Vezi și: Titus Corlăţean îl face praf pe Laszlo Tokes în emisiunea Mihaelei Bîrzilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel