• Americanii trimit întăriri la Kogălniceanu. Chirieac: Era absolut necesar. Nu mai e deloc exclus să ne învecinăm cu Federația Rusă
România va găzdui, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, trupe suplimentare americane, care fac parte din legendara Divizie 101 Aeropurtată, constituită pentru prima dată ca unitate aeriană, în 1942, în vederea eliberării Europei.
Analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat importanța venirii trupelor suplimentare la Baza de la Mihail Kogălniceanu. Acesta nu exclude ca în viitorul apropiat Rusia să ajungă până la Gurile Dunării, ceea ce ar modifica radical raportul de forțe din regiune.
”Este absolut necesară această demonstrație și probabil că Baza de la Mihail Kogălniceanu va trebui să devină o bază permanentă, fiindcă, după cum merg lucrurile, nu mai e deloc exclus ca, peste un număr de ani, să ne învecinăm pe Brațul Chilia cu Federația Rusă.
Deci este absolut necesar pentru siguranța României și a Flancului Estic al NATO să avem bază solidă militară în Dobrogea”, opinează analistul politic.
”Ucrainenii luptă cu mult eroism, dar Putin nu ține cont de viața oamenilor. Val după val, rușii zdrobesc sub șenilele tancurilor tot ce înseamnă Ucraina. Vedeți, ei nu cuceresc orașe, distrug orașe, efectiv. Deci, să fim în continuare rezervați, să acordăm tot sprijinul umanitar, tot sprijinul politic. Militar, noi nu prea putem ajuta, dar NATO poate ajuta și NATO face asta”, mai arată Chirieac.
”China nu cred că se va năpusti să atace Taiwanul”
”Eu nu cred că va ataca China Taiwanul. Continui să cred că o civilizație veche de 5 mii de ani, cum este civilizația chineză, este mult mai înțeleaptă.
Pentru ei, timpul are alte valențe și nu cred că se vor năpusti acum să atace Taiwanul. Nu știu ce-o să fie peste o sută de ani, dar acum nu cred că vor face asta”, precizează Bogdan Chirieac.
Militari americani la Kogălniceanu
Nicolae Ciucă a participat sâmbătă la Baza Militară "Mihail Kogălniceanu" la ceremonia de prezentare a drapelului de luptă al unităţii americane desfăşurate suplimentar în România (Brigada 2 Combat Team din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată americană).
"Preşedintele Biden a reiterat angajamentul SUA faţă de România. Acestea sunt dovezi reale ale angajamentului SUA faţă de securitatea Flancului Estic al NATO", a punctat prim-ministrul.
"Noile realităţi în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic determinate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei au condus la adoptarea unui nou concept strategic al Alianţei la Summitul de la Madrid care a recunoscut această regiune ca fiind de importanţă strategică. Această decizie a fost susţinută cu argumente solide, atât de preşedintele României, cât şi de preşedintele Statelor Unite ale Americii. Abordarea unitară a Flancului estic este cea mai eficientă modalitate de a apăra fiecare centimetru de teritoriu al NATO, iar Summitul de la Madrid a marcat naşterea unei noi etape de descurajare şi apărare colectivă ", a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a subliniat că după 25 de ani la semnarea Parteneriatului strategic SUA-România, preşedintele Biden a reiterat la Madrid angajamentul ferm al SUA faţă de securitatea regiunii Mării Negre, anunţând acţiuni suplimentare pentru întărirea descurajării şi a apărării NATO. Ciucă a adăugat că aceste contribuţii sunt de "o importanţă capitală".
Totodată, premierul a evidenţiat rolul şi importanţa trupelor SUA din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată prezente la Baza de la Mihail Kogălniceanu.
"Divizia 101 Aeropurtată, o unitate cu renume, de elită, are misiunea de a consolida Flancul Estic al NATO. Dragi militari ai Diviziei 101 Aeropurtată, vă mulţumesc că sunteţi aici şi sunt convins că, alături de militari români şi de cei ai forţelor aliate dislocate aici, vă veţi îndeplini misiunea. Prezenţa voastră este foarte binevenită. Împreună suntem puternici", a afirmat Ciucă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News