Chirieac: Mizele vizitei lui Orban în Franța
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a oferit câteva detalii importante din culisele vizitei premierului Ludovic Orban în Franța. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit, miercuri seară, despre „mizele vizitei oficiale din Franța”.

„Este un pas important, este o mișcare politică sprijinită prin interese economice masive. Așa cum sunt interesele politice solide, în ziua de astăzi”, a declarat Chirieac la România TV. 

Analistul politic a atras atenția supra faptului că „o companie din Franța, distinctă altminteri, lider mondial, a câștigat licitația de corvete, patru pentru România, de 1,6 miliarde de euro. Probabil că, cu tot cu armamentul făcut tot de o companie europeană, dar în principal franceză.” 

Întrebat „noi când trebuie să le plătim”, Bogdan Chirieac a răspuns că „noi le vom plăti când vor fi gata. Vor fi plătite prin credit bancar, ca la creditul ipotecar. Banca îți dă banii, banii se duc la compania care a construit și noi rămâne să plătim... ratele.”

„Corvetele sunt hotărâte de foarte mulți ani. Cred că a durat vreo 10 ani licitația asta... 6 ani cu siguranță. Mai departe, reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă plus recondiționarea unui alt reactor deja existent, semnate cu America de către miniștrii Ciucă și Aurescu, 8 miliarde de euro costă. America n-o să ia singură toată prăjitura. Înțeleg că sunt și companii din Franța care sunt implicate și pe bună dreptate. Franța este liderul mondial, în orice caz european este, la energie atomică. Au și expertiză, au ce pierde. Vor fi interese noi în România, de peste trei miliarde de euro, stabilite prin vizita premierului Orban”, a mai spus analistul politic. 

Franța n-a semnat cu Dăncilă, dar a semnat cu Orban

În încheiere, Bogdan Chirieac a afirmat că foaia de parcurs nu a fost semnată cu premierul Viorica Dăncilă, deși era în mod legitim în funcție, dar a fost semnată cu premierul Orban. Deși nu îl bucură că „Franța face diferențe între guvernanți”, Bogdan Chirieac a menționat că vizita aceasta poate ajuta relațiile politice dintre cele două țări. 

„Noi rămânem cu obiectul și dăm banii. Eu sper că lucrul ăsta să ajute și relațiile politice dintre Franța și România. Am văzut că am semnat și o foaie de parcurs. De menționat e că n-au vrut s-o semneze cu premierul Viorica Dăncilă, dar eu vrut s-o semneze cu premierul Ludovic Orban. Ceea ce e un fapt... Nu mă bucură că Franța face diferențe între guvernații legitimi din România...”, a încheiat Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel