Chirieac, întrebare cheie pentru Budăi despre pensii. "Eu vă spun clar" / "Mai bine nu ne ajutați, domnule ministru"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
Sursa foto: Facebook Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
Analistul Bogdan Chirieac și ministrul Muncii, Marius Budăi, au discutat pe marginea promisiunilor electorale și măsurilor luate de Guvern în detrimentul mediului de afaceri românesc.

„Ținând seama de situația economică cel puțin încordată din România din ziua de astăzi, cum puteți promite pensionarilor o majorare a pensiilor de la 1 ianuarie anul viitor? Vă bazați pe ceva anume? Deocamdată, ministrul Energiei are nevoie de 40 de miliarde de lei pentru a achita compensările facturilor la energie din acest an. De unde acești bani?”, l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac pe ministrul Muncii, Marius Budăi, la România TV, duminică seara.

De unde fac rost guvernanții de banii promiși românilor

„Domnule Chirieac, mulțumesc pentru întrebare, vă respect foarte mult. În primul rând, discutăm despre prețul din energie. Noi, PSD, am spus foarte clar că, pentru iarna 2022-2023, prețurile la energie pentru populație vor rămâne neschimbate. Populația nu trebuie să sufere. Eu vă spun clar că din ceea ce am avut de plată la Ministerul Muncii, prin concurența și colegialitatea a tot ce înseamnă echipa mea din minister, nu avem în acest moment niciun leu datorie către furnizorii de energie. Toate facturile au fost achitate.

În legătură cu ceea ce s-a întâmplat în 2010, inclusiv Fondul Monetar Internațional a spus că acea austeritate care s-a decontat în mare parte doar pe populație a fost extrem de greșită. Și eu am suferit atunci din cauza acelei decizii, ca lucrător în asistență socială. Nu vom repeta această greșeală și este de datoria noastră să găsim soluții. Ultimele cifre arată o evoluție economică bună, pozitivă. Nu ne lăudăm, dar suntem foarte atenți la cifre și nu am luat măsuri doar într-un singur sens, doar pentru privat sau doar pentru pachetele sociale (...) Din aceste măsuri combinate, fără austeritate, vom crea acei bani de care avem nevoie pentru următoarele luni”, a răspuns Budăi.

"Mai bine nu ne ajutați, domnule ministru"

Dacă sprijiniți din nou mediul de afaceri majorând taxele și impozitele, așa cum ați făcut de la 1 august o tranșă și cum preconizați de la 1 ianuarie, mai bine nu ne ajutați, domnule ministru”, a răspuns tăios Chirieac.

„Aș vrea să fac o discuție sinceră cu dvs., haideți să discutăm cu realitatea pe masă și să vedem care sunt acele taxe majorate”, a replicat Budăi.

„Păi le știți mai bine decât mine. Primele au fost acelea cu reducerea facilităților fiscale pentru anumite salarii din construcții și ați văduvit, prin reducerea acestor facilități fiscale, în primul rând inginerii și specialiștii cu înaltă calificare care lucrează în construcții. Acum stăm liniștiți, că la construcțiile publice domnul Grindeanu sigur nu face nimic oricum, nu se pune problema. Dar companiile private românești care lucrează totuși în domeniu au nevoie de specialiști. Cred că se impune o emisiune pentru aceste subiecte”, a adăugat Bogdan Chirieac.

„Să fim noi doi să dezbatem în această emisiune, domnule Chirieac - lansez eu această provocare - și justific fiecare măsură. Eu chiar astăzi am avut în județul Botoșani o întâlnire cu oamenii de afaceri”, a răspuns ministrul Budăi.

VEZI ȘI: Cine este tânăra care a murit în accidentul aviatic din Giurgiu. Procurorii suspectează că pilotul ar fi băut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel