Data actualizării:
Data publicării:

Chirieac - Grindeanu, replici pe „sclavii moderni ai Europei”

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a fost prezent în studioul Antena3 CNN unde i-a adresat câteva întrebări lui Sorin Grindeanu. 

Marcel Ciolacu se angajează, în programul de guvernare, că românii nu vor mai fi „sclavii moderni” ai Europei, promițând creșteri de salarii și pensii, la pachet cu o viziune orientată către capitalul autohton, investiții în educație și sănătate, și stoparea creșterii prețurilor.

„O primă întrebare ar fi dacă această frază își mai are locul în programul de guvernare, cu „sclavii moderni ai Europei", când chiar dumneavoastră spuneți că ați absorbit nu știu câte miliarde de euro, bani pe gratis de la Uniunea Europeană. Este o jignire pentru români și o jignire pentru Uniunea Europeană din care facem parte.

A doua chestiune, știți, noi am tot primit informații de la dumneavoastră, informații oficiale, că pe primele patru luni deficitul bugetar e de 25 miliarde de lei. Spuneți că tot ce scrie în programul de guvernare va fi finanțat de la buget. Bugetul cum îl alimentați? Este o întrebare fundamentală. De unde vin banii respectivi? Cumva din PNRR, din atragerea de fonduri europene? Deocamdată nu am îndeplinit jaloanele și avem de luat vreo 6 miliarde de euro de la PNRR. Deci, ce veți face și cu timiditate nu ne spuneți?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

Nu mă caracterizează timiditatea, cum nu va caracterizează nici pe dumneavoastră, după cum bine știm. Suntem în situația următoare și întăresc ce spuneam mai devreme. Eu, ca fost ministru al Transporturilor și, sper, de mâine, în continuare ministru al Transporturilor după votul din Parlament, spun cu tărie că pe acest domeniu, cum și pe celelalte domenii, marile proiecte naționale ale României nu se pot implementa fără fonduri europene. Este exclus acest lucru. 

Că vorbim de PNRR, de jaloane în PNRR și de modul în care știm să atragem aceste sume de bani, aia ține de capacitatea fiecăruia dintre noi. La ministerul Transporturilor sunt îndeplinite în acest moment toate jaloanele pe care le-am avut de îndeplinit, asta nu înseamnă că nu trebuie îndeplinite și pe celelalte sectoare pe care le știți la fel de bine ca și mine, aceste jaloane, să putem să atragem aceste sume. România nu-și permite să piardă niciun euro din PNRR, ca să nu vorbim și de celelalte programe europene.

Din alt punct de vedere, cel al creșterii veniturilor, pentru că vorbeați și de un anumit deficit, cred că măsurile pe care și le-a propus ministerul Finanțelor în perioada următoare, plecând până la urmă de la ceva ce eu cred că toți vorbim de prea mult timp, și anume, de o anumită informatizare a ANAF-ului pe care fiecare Guvern a promis-o și nu a făcut-o. Cred că e  cazul să se rupă acest nod și să se întâmple această informatizare.”, a spus Sorin Grindeanu  la Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel