Chirieac, după anunțul lui Iohannis privind candidatura la NATO: Acum înțeleg și deschiderea totală pe care Ciolacu a avut-o
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat decizia președintelui Klaus Iohannis de a intra în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO.

'Era evident că acest discurs se duce către anunțarea candidaturii. Cinstit vorbind, credeam că președintele înșiruie în discurs o serie de lucruri corecte, cu privire la admiterea României în NATO și faptul că, într-adevăr, avem această umbrelă de securitate formidabilă. Însă este un pas politic mult mai important. Știm că până acum ambasadorul României la NATO a făcut cunoscut că președintele Klaus Iohannis urmează să își anunțe candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, dar, până acum câteva minute, acest anunț nu fusese făcut oficial de către Cotroceni.', a spus Bogdan Chirieac. 

'Acum, iată, după ce Ursula von Der Leyen i-a urat succes, la București, pentru funcția de secretar general al NATO, rezultă că toată această discuție este un proces diplomatic, care înțeleg că se desfășoară de cel puțin 1 an. Iată, în mod real, atenție, președintele României candidează pentru funcția de secretar general al NATO. Asta după ce premierul Mark Rutte a avut sprijinul oficial, dar asta se poate schimba acum din partea a 22 de state membre, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța. Se pare că, undeva, Germania nu este în mod real de acord cu candidatura lui Mark Rutte.', a spus Bogdan Chirieac.

'Președintele Iohannis are o imagine excepțională în exteriorul României. Dacă în țară are 10% încredere, în exterior este unul dintre cei mai credibili lideri europeni. Iohannis a subliniat în discurs importanța Europei de Est. S-ar putea ca, în spatele lui Klaus Iohannis să se afle Berlinul și alături de Berlin multe alte state europene, membre NATO. Cei care au jumătate de hotărâre, ca să nu spun că jumătate plus unu, sunt americanii. Deci, dacă toți europenii l-ar dori pe Klaus Iohannis, iar America nu l-ar dori, atunci, nu ar fi ales secretar general al NATO. Prin urmare, este neapărat nevoie de acest aviz al Statelor Unite ale Americii. Probabil că președintele Iohannis nu s-a aruncat înainte fără un motiv anume. Sunt convins că președintele se bazează pe ceva. Acum, chiar înțelegem de ce s-au devansat prezidențialele din decembrie în septembrie, tocmai ca președintele Iohannis să poată să acceadă la funcția de secretar general al NATO. Într-adevăr este un șoc, să știți!', a spus Chirieac.

'Îl știm de 10 ani pe președintele Iohannis. El nu face declarații fără acoperire. Acum, în anunțarea candidaturii, sunt convins că se bazează pe ceva, fiindcă decizia NATO privind noul secretar trebuie luată până la 1 mai, în jurul datei de 1 mai. Deci, cu siguranță, domnia sa se bazează pe ceva foarte important. Altfel, nu se arunca să anunțe. Vorbim despre un lucru foarte înalt. De asemenea, acum înțeleg și deschiderea totală pe care premierul Marcel Ciolacu a avut-o pentru Klaus Iohannis, inclusiv mutarea datei alegerilor.', a mai declarat analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.

Citește și - Iohannis: Am decis să intru în competiția pentru funcția de secretar general NATO - Discurs complet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel