Data publicării:
• Chirieac: Nu credeam să vedem asta! În România anilor '90 te așteptai, dar în SUA?
Bogdan Chirieac spune ce înseamnă numărul record de voturi anticipate în Georgia, unul dintre statele decisive.
Gabe Sterling, reprezentant al biroului secretarului de stat din Georgia, a anunțat marți pe rețeaua X că au fost exprimate peste 328.000 de voturi. ”Cu recordul stabilit în prima zi de vot anticipat și voturile prin corespondență acceptate, am depășit pragul de 328.000 de voturi până acum”, a declarat acesta.
Sterling a precizat că recordul anterior pentru prima zi de vot anticipat fusese de 136.000 de voturi, stabilit în 2020. Trebuie știut că Georgia se numără printre cele mai atent monitorizate state în cadrul alegerilor de anul acesta, întrucât fostul președinte Donald Trump își propune să-l recâștige. Cu patru ani în urmă, el a pierdut acolo în fața președintelui Joe Biden la o diferență mică, fapt ce a dus la încercările, fără succes, ale lui Trump și ale susținătorilor săi, de a răsturna rezultatul.
Analistul Bogdan Chirieac spune că numărul record de voturi de până acum (peste 300.000) arată, clar, un interes foarte mare pentru alegeri și că în ritmul acesta e posibil să se atingă un nou record de participare la vot. A amintit, printre altele, în timpul intervenției telefonice la România TV, și despre relația tot mai "ciudată" și mai încordată dintre Donald Trump și Kamala Harris, cei doi comportându-se mai degrabă ca dușmani decât ca adversari politici.
”Probabil că se va înregistra un nou record de participare la vot. Lupta este foarte strânsă. Sunt și cele două părți... nu sunt doar adversari, ci chiar dușmani, și nu ne-așteptam să vedem asta în SUA. În România anilor '90 te așteptai ca după comunism să te dușmănești - socialiștii cu liberalii cu țărăniștii... Mulți români, poate cei de vârsta mea, și-aduc aminte de atmosfera din România din anii '90. În Statele Unite, o democrație consolidată, partidele politice sunt adversari, nu dușmani. Eh, în cazul celor doi candidați acum, Donald Trump și Kamala Harris, mai degrabă sunt dușmani, nu adversari politici” a subliniat Chirieac.
De unde acest clivaj
Bogdan Chirieac spune că dezechilibrele din societatea americană ar fi apărut pe fondul mai multor evenimente, în timp: "S-a întâmplat ceva în America, societatea americană s-a schimbat foarte mult, poate și rețelele sociale, poate și contestarea ultimelor alegeri prezidențiale, 6 ianuarie - tentativa aceea de a lua cu asalt Capitoliul, ”templul sfânt” al democrației americane și nu doar americane... s-au separat foarte tare apele! De-o parte conservatorii, republicani, de partea cealaltă zona asta de hashtag care merg pe ideea "să fim foarte bine în sânul Partidului Democrat" - deci s-au întâmplat multe schimbări care sunt analizate în momentul acesta de marile universități americane și nu numai.
Dar ceva s-a întâmplat în societatea americană, acesta este adevărul. De ce trebuie studiată asta? Nu doar așa că avem interes, ci fiindcă ne așteptăm ca și alte societăți, printre care și cea românească, să treacă la un moment dat prin aceste schimbări.
În funcție de rezultatul alegerilor vom ști care este politica economică (ne interesează pe toți), vom ști dacă va continua războiul din Ucraina, vom ști dacă vom avea război cu China, vom ști dacă se va promova în continuare flancul estic de care beneficiem atât de mult în acest moment, vom ști despre extinderea NATO... Vedeți că ce se întâmplă acum în America sau la Paris sau la Berlin afectează și România, și nu doar fiindcă sunt 6 milioane de români în diaspora, ci fiindcă România e bine legată la acest sistem occidental și asta e bine. Că în partea cealaltă e haosul și negura. Rusia, China, Iranul, Coreea de Nord... nu ne dorim să mai trăim în astfel de societăți” a spus Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News