Data publicării:

Chirieac, despre "supremația dreptului european" propusă de Predoiu: Aș fi de acord, cu o singură condiție

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Bogdan Chirieac, despre "primatul Dreptului european" propus de Predoiu: Eu aș fi de acord, cu o singură condiție / Foto: Pixabay, de AJEL
Bogdan Chirieac, despre "primatul Dreptului european" propus de Predoiu: Eu aș fi de acord, cu o singură condiție / Foto: Pixabay, de AJEL

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre modificarea Legilor Justiției privind "primatul dreptului european".

Alegeri prezidentiale 2024

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, este ținta criticilor după avizul primit la modificarea Legilor Justiției. Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre modificarea care prevede că deciziile CCR nu vor mai fi obligatorii. Mai exact, în ședința din 12 august a CSM, ministrul Cătălin Predoiu a cerut aviz pentru proiectul acestor legi, vorbindu-se despre "primatul Dreptului european" în fața Constituției naționale. 

Bogdan Chirieac: Eu aș fi de acord, cu o singură condiție

"Nu știu dacă e doar ministrul Justiției aici sau este tot sistemul, toată linia asta, de la președinte în jos, să știți. Nu poate singur ministrul Justiției să ia o astfel de decizie care din punct de vedere juridic mi se pare o aberație. Deci toate legile din această țară sunt în cadrul creat de Constituția României. Când Curtea Constituțională are o decizie în legătură cu un subiect, automat trebuie să te conformezi.

Ori, în momentul în care Cătălin Predoiu, dacă este numai domnia sa, spune: "Domnule, nu mai țineți seama de Constituția României, ci de deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene", să știți că la rigoare, eu aș fi de acord, cu o singură condiție, să ținem seama, să alegem o țară, că justiția nu este unitară în toate statele Uniunii Europene, nici pe departe, să alegem o țară, care vreți dumneavoastră, ceva totuși mai apropiat de România, Franța, că administrativ i-am mai copiat, dar suntem departe de a avea performanța administrativă franceză, nu știu, Italia, Germania deja e mai complicată... Să luăm toate legile de acolo, cu un traducător foarte bun și să le aplicăm în România. Da, de acord din punctul ăsta de vedere. Atunci nu ai mai avea atâtea aberații, atâtea sentințe aberante.

Păi un caz celebru: Elena Udrea. Este în pușcărie pe o decizie ilegală a instanței supreme din România care nu a respectat decizia Curții Constituționale. Despre ce vorbim?", a declarat Bogdan Chirieac la România Tv.

Citește și: Avocata Elenei Udrea, mesaj pentru ministrul Justiției: Acesta este adevăratul efect al nerespectării unei decizii CCR

Ce a spus Predoiu

În ședința CSM din 12 august Cătălin Predoiu a lăudat abrogarea din viitoarea lege privind statutul judecătorilor și procurorilor a abaterii disciplinare privind nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR, prevăzute de arti. 99 lit. ș): „Constituie abatere disciplinară nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii sau a hotărârilor prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.”

Vezi discursul complet: 

”Domnule Președinte,

Stimați colegi,

Ministerul Justiției (MJ) a sesizat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin scrisoarea din 21 iulie 2022, solicitând avizul acestui for asupra proiectelor legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și statutul CSM.

Ele sunt astăzi pe ordinea de zi și aș dori, în primul rând, să mulțumesc tuturor membrilor CSM pentru disponibilitatea de a participa și ține această ședință. Aceste mulțumiri nu sunt formale. Sunt de părere că simpla, dar importanta împrejurare că ne aflăm astăzi în ședința de dezbatere a acestor proiecte este un succes instituțional al celor două autorități constituționale implicate, cea executivă și cea judecătorească, precum și a societății civile, într-un efort de cooperare reală, în termeni constituționali, cooperare care nu poate fi acoperită de inerentele pasiuni și emoții care însoțesc un astfel de efort.

Ceea ce va face astăzi Plenul CSM, sesizat legal de MJ, indiferent de rezultat, este un exercițiu constituțional și democratic desfășurat în deplină concordanță cu principiul constituțional al cooperării loiale între instituții, observat în nenumărate decizii ale Curții Constituționale din România.

Dacă această subliniere poate părea unora sau altora un simplu exercițiu retoric, invit pe toți să revadă extraordinarele controverse, tensiuni, blocaje instituționale și chiar frământări sociale care au însoțit procese legislative similare din alte state membre ale Uniunii Europene, care au necesitat uneori intervenția hotărâtă a Comisiei Europene. La noi, în țara noastră, deși anevoios, întins pe o durată de aproximativ 2 ani, din cauza stagnării din 2021, acest proces s-a construit totuși incremental și instituțional, accelerat în 2022 și ajuns astăzi în fața deciziei dumneavoastră. MJ nu a fost singur în acest proces, după cum voi arăta, a mobilizat și a primit cooperare și sprijin din partea dumneavoastră și a unor instituții reprezentate astăzi în acest Consiliu, mă refer, desigur, atât la ÎCCJ, cât și la Ministerul Public, după cum, această cooperare și dialog au venit și din partea majorității celor implicați în dezbaterea publică a legilor", a declarat Cătălin Predoiu, la CSM. Declarația completă a acestuia o poți citi AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel