Chirieac: Dacă strănută economia Germaniei, facem toți gripă, inclusiv România. Scenariul în care se poate ajunge la recensiunea din 2008-2011
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
„Dacă strănută economia Germaniei, facem toți gripă”, a spus Bogdan Chirieac.

„Austria cere populației și industriei să se pregătească să economisească gazul la iarnă. (...) În momentul în care avem această situație critică în Austria, în Germania, țară cu o importantă economie din UE, foarte dependentă de gazele rusești, credeți că economia europeană va fi afectată mai mult decât ne imaginăm în momentul de față?”, l-a întrebat, marți seară, jurnalistul Mihai Gâdea pe analistul Bogdan Chirieac.

„Eu cred că da. Dacă strănută economia Germaniei, facem toți gripă, COVID. Pe vremuri, era valabilă chestiunea aceasta pentru Statele Unite: Când strănută America, Europa face gripă. În cazul de față, dacă se întâmplă ceva cu Germania, în sensul recesiunii economice, toți suntem afectați, inclusiv România. Noi producem piese de schimb, componente pentru Germania. Dacă de acolo comenzile se reduc, aia este, se intră în recesiunea pe care am cunoscut-o în 2008-2011”, a spus analistul Bogdan Chirieac la „Sinteza Zilei”, emisiune moderată de Mihai Gâdea la Antena 3.

„Este o mare problemă cu gazul. Sperăm că războiul din Ucraina să ajungă la un compromis. Deocamdată, din nefericire, nu se preconizează un compromis”, a subliniat Bogdan Chirieac. „Dar vedeți că Germania nu glumește, cu ecologiștii la putere, s-a decis redeschiderea centralelor pe cărbune. Astăzi, ministrul Economiei - că de asta Germania e Germania și România este unde este - a spus că, în niciun caz, nu vor majore taxele și impozitele, deoarece ar fi o crimă împotriva economiei”, a adăugat Bogdan Chirieac.

Citește și / Elena Cristian: Pe surse știu că scenariul negru există și la nivelul Ministerului Energiei. Nu ne vom întoarce la ceea ce a fost înainte de pandemie, de război

Elena Cristian, analist DC Business, a explicat de ce este momentul unei strategii pe termen lung, precizând că „nu ne vom întoarce la ceea ce a fost înainte de pandemie, înainte de război”.

„Sperăm că nu se vor mări taxele și impozitele. Vă spunea și Elena Cristian, în timp de criză, este cea mai proastă decizie să mărești taxele și impozitele, pentru că oamenii vor căuta tot felul de mecanisme să nu plătească acele taxe mărite, crește evaziunea și scad încasările la bugetul de stat. Sperăm să nu experimentăm pe propria piele”, a spus, marți seară, jurnalistul Radu Tudor, care ulterior a prezentat un experiment de la The Economist, care pune o întrebare esențială pentru criza pe care o trăim. „Va putea Europa să țină lumina aprinsă în această iarnă? Un răspuns ne dă fiori, atenție: Până la finalul lunii octombrie, doar două treimi din capacitatea depozitelor UE de înmagazinare a gazelor va fi umplută. Va putea Europa să se încalzească la iarnă? (...) Dacă aprovizionarea cu gaze va continua să întâmpine dificultăți, consumul va trebui adaptat la noua realitate. Prețurile mari ar putea să joace un rol, dar raționalizarea ar putea fi și ea impusă companiilor care consumă mult gaz și electricitate”, a citat Radu Tudor.

De asemenea, jurnalistul Radu Tudor a adus în discuție și afirmația făcută de Dumitru Chisăliţă: „Este, din punctul meu de vedere, probabil, cel mai serios semnal de alarmă pe care îl trage un specialist român: Preţul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din istoria utilizării gazelor naturale. Un studiu realizat de Asociaţia Energia Inteligentă, în urmă cu trei luni, arăta că preţul la energie cel puțin se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulţi oameni la limita de faliment personal. Este furtuna perfectă, din păcate, să vorbim despre falimentul unor mari societăți industriale, care înseamnă șomaj, înseamnă prăbușirea veniturilor, a banilor pentru angajați, faliment personal, adică să nu poți să plătești la iarnă factura la energie, la curent, la căldură”, a zis Radu Tudor.

Ulterior, a intervenit Elena Cristian. „Din păcate, acest scenariu negru știu pe surse că există și la nivelul Ministerului Energiei. România nu are, în acest moment, depozitele pline, așa cum ar fi trebuit. Nici nu știu să existe vreo strategie fermă în acest sens. În acest moment, este adevărat că în România sunt plafonate tarifele la energie și gaze, dar întrebarea mea este cât își va mai permite bugetul României o plafonare?! Câtă industrie mai avem și noi, dacă se închide, asta înseamnă și o prăbușire economică, înseamnă buget din ce în ce mai redus”, a zis Elena Cristian.

„Oamenii de acasă vor spune că vine apocalipsa, o să fie rău. Eu vreau să spun că este nevoie de strategie. Este momentul ca toate lucrurile să se concretizeze într-o strategie pe termen lung. Nu ne vom întoarce la ceea ce a fost înainte de pandemie, înainte de război, este clar că ani de zile o vom duce într-o situație mai grea. Ce vom face?! Despre asta este vorba”, a spus, marți seară, Elena Cristian, analist DC Business, la „Punctul de întâlnire”, emisiune moderată la Antena 3 de Radu Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel