Chirieac: Dacă Putin pune mâna pe Republica Moldova, o să-l avem, rânjind, la gardul nostru. Ce ar trebui să facă România
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre ce ar trebui să facă România în situația tot mai tensionată de la granițele UE și NATO.

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost invitat telefonic la Realitatea Plus, acolo unde a fost întrebat de jurnalista Ana Maria Păcuraru, în cadrul emisiunii „Raport de zi“, despre ce ar trebui să facă România, în condițiile în care situația devine tot mai tensionată și în Transnistria.

„Cred că ar fi cea mai mare eroare pe care am putea să o facem (n.r. România să aibă o poziție față de situația din Transnistria). România nu are capacitate nici politică, nici diplomatică, nici militară, nici economică pentru a sprijini de una singură Republica Moldova. România trebuie să facă un singur lucru, exact ce vor hotărî Statele Unite ale Americii. Ce hotărăște Washington-ul, asta trebuie să facă Bucureștiul, nimic altceva. În niciun caz nu trebuie să se implice România în Transnistria sau Republica Moldova că, până la urmă, de jure, Transnistria e parte integrantă a Republicii Moldova.

Pur și simplu, trebuie să facem ce hotărăște NATO, iar în NATO cuvântul determinant îl au Statele Unite ale Americii. Ne lipim de ei. Ce ne spun ei să facem, aia facem. Ne spun să nu facem, nu facem. Ce am putea să facem noi, să fie contribuția noastră, cu glăsciorul nostru mic în diplomație, e să atragem atenția Occidentului asupra importanței excepționale, din punct de vedere strategic, a Republicii Moldova. Asta am putea să facem!

Eu aș vrea ca sprijinul Occidentului pentru Republica Moldova să fie similar cu cel pentru Ucraina, dar, așa cum stau lucrurile, e greu de crezut că va fi același tip de sprijin. România, cu ce poate ea, ar merita să atragă atenția la Bruxelles, la Paris, la Berlin, la Washington: Domn’le, uitați-vă, vă rog, pe hartă și la Republica Moldova! Acolo, dacă Putin pune mâna, și nu are probleme să pună mâna, că nici nu are nevoie de armată pentru asta, pur și simplu organizează niște manifestații și dă jos guvernul legitim.

Dacă Putin pune mâna pe Republica Moldova, o să-l avem pe Putin, rânjind, la gardul nostru. Și nu e numai gardul nostru, ci e și gardul UE și NATO. Deci, dacă îl vrem pe Putin să ne rânjească la gard, lăsăm din brațe Republica Moldova. Ăsta ar trebui să fie singurul mesaj pe care puțina și firava diplomație românească ar trebui să-l spună Occidentului“, a spus, la Realitatea Plus, Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI    -    Maia Sandu: De asta are nevoie Republica Moldova

 

Arestovici: Ucraina poate rezolva problema transnistreană "cât ai pocni din degete"

Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană cât ai pocni din degete, dar mai întâi autorităţile din Republica Moldova trebuie să-i ceară ajutorul, a declarat Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, într-un interviu video pentru Feigin Live.

"Aici trebuie să spunem că R.Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiaţi. Astfel, ei pot veni şi la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuşi oficial teritoriu care aparţine Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană" a declarat Arestovici, fără a da detalii (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    Pravda, val de articole despre România. Țara noastră, prima candidată pentru lovituri cu rachetele Kalibr ale Rusiei. "O caută cu lumânarea!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel