Chirieac: "Ceea ce vrea Patriarhul Kiril nu mai este posibil. Un dialog cu Putin e bine să existe"
Autor: Dan Carp | Publicat pe: 29 mai 2022, 15:50
WhatsApp
Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Preafericitul Parinte Kirill
Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Preafericitul Parinte Kirill
Bogdan Chirieac a vorbit despre mesajul adresat de Patriarhul Kiril Bisericii Ortodoxe Ucrainene, dar și despre nevoia ca liderii occidentali să încerce să păstreze deschis un canal de dialog cu Vladimir Putin. 

Patriarhul Kiril al Rusiei a anunțat că înțelege decizia Bisericii Ucrainei de a se desprinde de cea din Rusia, ca urmare a invaziei rusești. Kiril a făcut un apel la înțelepciune adresat mai marilor bisericii din Ucraina: "Mă rog ca nici un obstacol temporar să nu poată distruge unitatea spirituală a popoarelor ruse și ucrainene", a spus acesta.

Bogdan Chirieac a fost întrebat la Antena 3 dacă poate fi vorba în acest caz despre o schimbare de atitudine din partea Patriarhului Kiril. Chirieac este de părere că tot ce face Patriarhul Kiril este să încerce să oprească ruperea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de cea Moscovită. 

"În mod evident, Patriarhul Kiril vrea să împiedice despărțirea celor două Biserici, lucru ce nu mai este posibil. Deocamdată, Biserica Moscovită a pierdut Biserica Ucraineană, așa cum a pierdut multe alte zone. Nu, nu este nici un fel de schimbare de atitudine. Nu poate fi vorba despre așa ceva, având în vedere că sunt bombardate clădirile civile din orașele vizate de Armata Roșie. Nici vorbă de așa ceva!" a spus Chirieac la Antena 3. 

Un parlamentar lituanian, critici dure la adresa lui Scholz și Macron

Recent, un parlamentar lituanian i-a criticat dur pe Emmanuel Macron și Olaf Scholz că au vorbit la telefon cu Vladimir Putin, în loc să meargă în Ucraina la luptă. "Este de necrezut cum actualii lideri ai Franței și Germaniei pregătesc terenul unei noi agresiuni rusești. O discuție telefonică de 80 de minute între Macron, Scholz și Putin, ne obligă inevitabil să-l parafrazăm pe Macron însuși: 'nu e asta o moarte cerebrală?'" s-a întrebat parlamentarul.

De asemenea, Chirieac a fost întrebat ce părere are despre mesajul transmis de oficialul lituanian. 

"Ce spune distinsul parlamentar lituanian, cu toată dragostea, este o prostie. Emmanuel Macron și Olaf Scholz n-au făcut altceva decât să păstreze totuși, un canal de dialog cu dictatorul de la Kremlin. O să spuneți 'bine, e dictator, e criminal de război'. Da, așa este, dar ce să facem acum, să stingem specia umană? În halul în care e Putin acum, să recurgă la butonul nuclear e încă posibil. A fost foarte posibil atunci când a fost zdrobit în jurul Kievului, iar acum din nefericire câștigă teren în est și sud-est. Totuși, acest lucru îl îndepărtează de butonul nuclear. Dar un dialog chiar și contondent este bine să existe, până când, într-o formă sau alta, se va termina sau va îngheța acest conflict din Ucraina," a mai spus Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?