Data publicării:

Chirieac, analiza momentului privind situația tensionată din Orientul Mijlociu: Nu există niciun fel de fundament real pentru pace. Israelul va rezista oricărui război

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3 CNN unde a vorbit despre situația tensionată din Orientul Mijlociu. 

Bogdan Chirieac a comentat că Israelul dispune acum de un plan de apărare propriu și a subliniat dificultățile realizării păcii în Orientul Mijlociu. Analistul politic a exprimat îndoieli asupra posibilității unei păci durabile și a prevăzut posibile atacuri multiple asupra Israelului. De asemenea, a subliniat impactul negativ al conflictului asupra piețelor financiare globale, menționând scăderea burselor din Asia și temerile legate de o posibilă recesiune în Statele Unite, influențată și de situația din Orientul Mijlociu.

„De data aceasta, și slavă Domnului că este așa, Israelul are propriul plan de apărare. Am văzut cât de departe este pacea în Orientul Mijlociu. Se ridică o parte a lumii arabe, nu toată. Arabia Saudită vrea dezvoltare, vrea prosperitate, vrea trecerea în secolul XXI cu toate proiectele pe care le realizează acolo.

O parte importantă a lumii arabe se ridică fiindcă ucigașul de copii din 7 octombrie a fost lichidat de armata israeliană ceea ce arată că nu există niciun fel de fundament real pentru pace. Despre ce pace vorbim în Orientul Mijlociu? Despre refacerea Hamas și reeditarea lui 7 octombrie peste un an, peste doi, peste trei? Nu!

Probabil că Israelul va fi atacat din mai multe părți, așa cum se spune. Probabil că Israelul va face față. Este pregătit de mulți ani de zile pentru așa ceva. Ideea e că toată lumea va trage ponoasele acestui război.

Bursele din Asia s-au prăbușit azi-noapte. Există efectul de contagiune în Statele Unite și în Europa - deocamdată în Europa, dar să vedem deschiderea pe bursele americane după ora 15:00. Teoretic este fiindcă se teme lumea de o recesiune în America. Eu cred că și războiul din Orientul Mijlociu are un rol important. Deocamdată a scăzut prețul la petrol, dar să vedem din momentul în care începe războiul.”, a spus Bogdan Chirieac. 

 

1. Foto: Ager... (benjamin-netanyahu-biden-intalnire_99531900.jpg)

 

Bogdan Chirieac susține că anunțul lui Joe Biden, că nu va candida pentru un al doilea mandat, a afectat și situația internațională, inclusiv în Israel. Analistul a menționat că situația în Iran este tensionată, cu nemulțumiri populare față de regimul actual și cu represiuni severe ale tentativelor de revoltă. El a sugerat că, în ciuda destabilizării, Iranul ar putea recurge la acțiuni drastice pentru a răzbuna liderul Hamas. În final, a subliniat că Israelul, fiind o națiune care luptă pentru supraviețuire, va rezista oricăror atacuri, așa cum a demonstrat și după 7 octombrie.

„Toată lumea este altfel din momentul în care Joe Biden a anunțat că nu mai candidează pentru al doilea mandat, inclusiv Israelul. Pe de altă parte, Statele Unite au anunțat că vor fi ferm de partea Israelului. De altfel, o grupare operațională americană aeronavală este în Mediterana în acest moment pentru a descuraja Iranul. Să nu uităm că după 7 octombrie, când a început războiul împotriva Hamas, au fost două portavioane americane în regiune și au convins Iranul să se liniștească.

Apoi, să știți că în Iran, situația nu e deloc liniștită, adică populația nu e cu totul și cu totul mulțumită cu teocrația care conduce țara. Acolo au mai fost încercări de revoltă aspru reprimate, cu morți și răniți. Nici destabilizarea produsă de un război nu este în favoarea ayatollahului Khamenei. Deci aici, cum spune presa occidentală, riști să te sinucizi, tu regim teocratic din Iran, pentru a răzbuna soarta liderului Hamas.

Situația e complicată din punctul ăsta de vedere. Israelul va rezista oricărui război. Acolo e o națiune care luptă pentru existența sa fizică, deci nu vor exista defecțiuni, am văzut și după 7 octombrie.”, a spus Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel