Data actualizării:
Data publicării:

Chirieac, analiza momentului despre protestele din SUA: "Doar un pretext"

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația lui Donald Trump, în contextul protestelor din SUA, după ce un bărbat de culoare a fost ucis de un polițist, stând cu genunchiul pe gâtul său.

"Este foarte important de înteles dacă aceste proteste sunt pregătite de ceva timp, dacă există o agendă, ca să zic aşa, stăm şi aşteptăm un eveniment de care ne lipim. De multe ori, cei care încearcă să folosească cauze de revoltă justificate sunt nişte oameni care sunt revoltaţi şi de ei se lipseşte o serie întreagă de grupuri, de organizaţii interesate să mute protestul în direcția lor. În momentu de faţă, există persoane care sunt interesate. Fiind un an electoral, efectul va fi unul de a-l submina, ca preşedintele Trump să piardă din autoritate şi din popularitate sau dimpotrivă?", l-a întrebat Mihai Gâdea pe Bogdan Chirieac, în emisiunea "Sinteza Zilei", de la Antena 3.

"Preşedintele Trump a fost sabotat"

"Preşedintele Trump a fost sabotat de ceea ce ei numesc deep state - pentru ei, deep state este administraţia profundă; pentru noi, era statul subteran - din momentul în care a fost ales. Acum, nu mai sunt speculaţii de presă. Dumneavoastră aţi prezentat în imagini situaţia generalului Flynn. Un general model, trei stele, şef al serviciilor secrete ale Armatei SUA. Este adus consilier prezidenţial pentru securitate, după care FBI, CIA şi alte douăzeci de agenţii pur şi simplu falsifică probe pentru a-l trage pe preşedintele Trump în jos, în sensul în care generalul ar fi avut legături cu Rusia şi, vezi doamne, Trump ar fi fost pus preşedinte de ruşi. Toate aceste lucruri au fost dezvăluite, pur şi simplu. Agenţi FBI au falsificat probe, o nebunie întreagă! Toate aceste lucruri au fost dezvăluite, s-au luat măsuri, generalul a fost reabilitat. Să vedem dacă va ocupa o funcţie la Casa Alba", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

"Într-adevăr, preşedintele Trump, înaintea pandemiei, în ciuda revoltei deep state din America, devenise extrem de popular. Ele era foarte impopular, când a fost ales. Acum, avea 49% - 50% - 51% în sondaje. Enorm, mai mult decât Obama, înainte de al doilea mandat. Pandemia ţi-a dat jos PIB al SUA cu 30%. Este cea mai mare scădere din istoria SUA. Criză economică a lovit în profunzime. Se pare că, totuşi, popularitatea lui Trump rămânea suficient de ridicată. Acum, au început proteste. Să vedem unde se va ajunge. Sunt lucruri pe care nu le aşteptai sub nicio formă în SUA", a mai spus analistul politic.

"America, în acest moment, ne înspăimântă"

"America, în acest moment, ne înspăimântă. Ea ne-a înspăimântat - şi merită să aducem aminte acest lucru - în timpul războiului româno-român. Perioada aceea, 2014-2017, în care, la faţă, a fost o aşa-zisă luptă împotriva corupţiei - poate a fost şi asta, dar a fost de multe ori o vendetă politică. Niciodată Ambasada SUA la Bucureşti sau Departamentul de stat nu a luat atitudine împotriva abuzurilor comise în România asupra drepturilor şi libertăţilor profund încălcate şi pe care le-am stabilit că sunt încălcate fiind foarte mulţi, dintre cei care au fost terminaţi în faţa presei, în procese, în arestări preventive, achitaţi de instanţele din România. Mereu ne-am pus, în acest studio, această întrebare. De ce nu se intervine? De ce lăsaţi ca drepturile şi libertățile, într-o ţară parteneră, cu o democraţie tânără să fie încălcate? Nu s-a auzit nimic despre respectarea drepturilor omului. Acum, vedem că respectarea drepturilor omului era încălcată în SUA, în cazul generalului Flynn", a spus Bogdan Chirieac.

"Este doar un pretext"

"Sigur că este o crimă înspăimântătoare. Se pare că îl cunoştea pe George Floyd poliţistul care l-a ucis, au fost colegi de lucru. În opina mea, este doar un pretext. Acum, avem aceste informaţii cu organizaţia respectivă care ar fi în spatele demonstraţiilor. Eu nu cred că este doar acest lucru. Cred că America are nevoie de o reformă profundă. Sistemul lor a funcţionat pentru că a scos adevărul la lumină în cazul Flynn. Sistemul lor funcţionează de multe ori. Al nostru nu a funcţionat. Niciun torţionar din România nu a fost adus în faţa justiţiei, măcar pentru a fi exclus din magistratură. Nici măcar Portocală nu a fost exclus, nu a fost trimis în judecată. Nici agenţii FBI, care au falsificat probe, nu sunt în custody în acest moment, cum este poliţistul care l-a ucis pe George Floyd", a mai spus analistul politic.

"O întrebare fundamentală în acest moment"

"Te uiţi de aici, de la 10.000 de km distanţă, şi zici că la noi nu se va putea întâmpla, dar suntem legaţi  - şi e bine că suntem legaţi, este şansa noastră să fim legaţi cu SUA. Dar care SUA? Este o întrebare fundamentală în acest moment Sigur că de aici de la noi o să spunem: "noi nu distingem între Joe Biden şi Donald Trump. Pentru noi, America e America. Şi noi pe lângă ei. Dar cum ajungem pe lângă ei, acolo? În care sens? 

În sensul în care a fost murdărit generalul Flynn? În sensul în care este murdărit Donald Trump? În sensul în care America devine o instituție a haosului? Sau America, unde, în timpul pandemiei, s-au dus 550 de tone de aur, în New York, conform Bloomberg. În sensul în care lumea, în momente ca astea de criză, se refugiază în aur. Aurul acela a plecat din Londra, din Zurich fiindcă acolo investitorii au considerat că aurul este în siguranţă. Până la urmă, stabilitatea Americii are anumite praguri care nu pot fi trecute. Pe de altă parte, ce vedem în acest moment nu este menit să ne bucure. Pericolul de contagiune, care s-a luat în Europa de Vest, în opinia mea, va ajunge şi la noi în Est", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel