Chirica scapă de dosarul ”Skoda” după decizia CCR
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto: Pexels/ Chirica scapă de dosarul ”Skoda” după decizia CCR
Foto: Pexels/ Chirica scapă de dosarul ”Skoda” după decizia CCR
Dosarul a fost înaintat în instanţă de către procurori în ianuarie 2021, pentru presupuse infracţiuni comise în anul 2013.

Judecătoria Bârlad a dispus, luni, încetarea procesului penal împotriva primarului din Iaşi, Mihai Chirica, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda, scrie Agerpres.

Dosarul a fost închis ca urmare a prescrierii faptelor, Mihai Chirica beneficiind în acest sens de o decizie a Curţii Constituţionale. De menţionat că dosarul a fost trimis în instanţă de procurori în ianuarie 2021, pentru infracţiuni presupus comise în anul 2013.

De acuzaţii au scăpat şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar: fostul primar Gheorghe Nichita, şefa Serviciului Juridic de la acea vreme, Doina Florescu, fostul şef al Serviciului Administrativ, Costică Eugen Chişcă şi fostul director al Direcţiei Tehnice, Petru Dumitru Tomorug.

Instanţa a luat act că Unitatea Administrativ Teritorială - Municipiul Iaşi nu s-a constituit parte civilă în proces.

Primăria Iaşi devine proprietara autoturismelor marca Skoda

Potrivit rechizitoriului, în anul 2013, Mihai Chirica, la acea vreme viceprimar; primarul în funcţie Gheorghe Nichita, Doina Florescu, Costică Eugen Chişcă şi Petru Dumitru Tomorug au demarat, pe 16 mai 2013, o procedură de achiziţie a patru contracte de leasing operaţional. În calitate de utilizator, municipalitatea ieşeană intra în posesia a trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, deşi, la acel moment, era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de patru ani.

Procurorii susţin că, prin respectiva achiziţie, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iaşi, în cuantum de 503.482 lei, cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrative - teritoriale Municipiul Iaşi.

"Mihai Chirica, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administraţiei publice locale  şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie - mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita "achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător", aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda", precizau procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Ratele pentru maşini au fost achitate din banii municipalităţii

Potrivit procurorilor, primarul de atunci, Gheorghe Nichita, în perioada februarie - mai 2013, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme şi a semnat în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în calitate de utilizator, contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

De asemenea, Dumitru Petru Tomorug, în calitate de director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme şi a semnat contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, precum şi caietul de sarcini, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Şefa Serviciului Juridic, Doina Florescu, era acuzată că, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a avizat pentru legalitate mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme şi a semnat contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, iar şeful Serviciului Administrativ, Costică-Eugen Chişcă, era acuzat că a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme.

"Acţiunile ilicite, conjugate, ale inculpaţilor, au determinat achiziţia nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iaşi a serviciilor de leasing operaţional privind furnizarea a patru autoturisme marca Skoda (în care se includ şi serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferenţiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iaşi (în perioada 20.05.2013 - 30.05.2017), cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public. Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal", mai spuneau anchetatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel