Chiriașii din Elveția sunt evacuați din locuințe pentru a face loc refugiaților. Aceeași situație și într-un oraș din Germania
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Familiile elvețiene se confruntă cu evacuarea dintr-o reședință privată în timp ce guvernele de stat se luptă să îndeplinească cotele de distribuire a refugiaților.

Un total de 49 de chiriași urmează să fie evacuați dintr-un bloc rezidențial privat din orașul elvețian Windisch pentru a face loc refugiaților, după ce s-a ajuns la un acord între proprietarul privat și guvern, conform RMX.

Actualii rezidenți, dintre care mulți sunt raportați de ziarul elvețian Le Matin ca fiind „dezavantajați social”, au început să primească notificări de evacuare pe 24 februarie, informându-i despre necesitatea de a-și părăsi locuințele după ce s-a ajuns la un acord pentru transformarea clădirii rezidențiale. Într-un centru de cazare pentru solicitanții de azil.

Se pare că există un dezacord cu privire la decizie, între administrația locală din oraș, care i-a asigurat pe locuitori că va lupta pentru a le permite să-și păstreze casele „prin toate mijloacele posibile”, și guvernul din Argovia, care le-a spus locuitorilor că acum depinde de ei să-și găsească apartamente noi.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Afaceri Sociale din Aargau, care este implicat în decizie, a refuzat să comenteze această chestiune, spunând doar că dorește „să discute (cazul) cu municipalitatea Windisch”.

Unii rezidenți și-au exprimat supărarea în ceea ce privește primirea notificărilor de evacuare, spunând presei locale că se confruntă cu amenințarea foarte reală de a rămâne fără adăpost.

„Mi se ia casa. Sunt trist și mă simt tratat incorect”, a declarat Björn Waltert, în vârstă de 32 de ani, pentru 20 Minuten. El a spus că locuiește acolo de un an și jumătate, fiind în trecut fără adăpost. „Acum îmi va fi foarte greu să găsesc ceva nou. Trăiesc din ajutor social și am un câine”, a adăugat el.

„Locuim aici de opt ani. Ne simțim foarte bine aici și avem un contact excelent cu ceilalți rezidenți”, a spus o mamă a trei copii afectată și ea de decizie. „Când am primit rezilierea, copiii au început să plângă. Le este frică să nu-și piardă prietenii.”

Tot mai mulți solicitanți de azil

Mișcarea vine în urma unei stări de urgență declarată de guvernul cantonului Aargau din cauza afluxului de solicitanți de azil.

Aripa de tineret a Partidului Popular Elvețian a lansat o petiție pentru a se opune evacuării, afirmând că „nimeni nu ar trebui să fie lăsat în stradă pentru ca solicitanții de azil să se poată stabili aici”.

Anterior, unui tâmplar în vârstă de 47 de ani din satul elvețian Seegräben i s-a ordonat să-și părăsească casa în care locuia de mai bine de 15 ani, deoarece guvernul local nu a reușit să găsească locuințe alternative pentru refugiați.

„Sunt speriat. Nu cred că în următoarele trei luni voi găsi o altă cazare la preț accesibil în regiune, care să mă găzduiască atât pe mine, cât și pe copiii mei care mă vizitează o dată la două săptămâni împreună cu animalele de companie”, a spus el presei elvețiene.

În plus, în Germania, aproximativ 40 de chiriași dintr-o reședință privată sunt amenințați cu relocarea forțată pentru a le face loc refugiaților ucraineni din orașul Lörrach.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel