Data publicării:

Chinul pe care îl îndură balerinele. Gigi Căciuleanu: Nu știu dacă ați pus vreodată un pantof de poantă. E cumplit! / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Cultura
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Artistul Gigi Căciuleanu a fost invitatul lui Ionuț Vulpescu la podcastul Avangarda.

Dansatorul și coregraful Gigi Căciuleanu a fot invitatul lui Ionuț Vulpescu la podcastul Avangarda, unde a vorbit despre balet și despre cât de dificil este pentru femei să practice acest dans.

„Miriam Răducanu va împlini 100 de ani în această toamnă; pentru cineva care n-a văzut-o, care n-a luat parte la lecțiile ei, care nu v-a văzut în acele nocturne din anii ’70, la sfârșitul anului ’60, ce ar trebui să știe despre ea?“, a întrebat Ionuț Vulpescu. 

(n.r. Miriam Răducanu este coregrafă, dansatoare și profesoară de dans, una dintre cele mai importante figuri în domeniul dansului și coregrafiei).

„E păcat că s-au păstrat foarte puține, foarte puține documente de atunci, video, că nu se făceau și la televiziune; cineva care a invitat-o mai des, era pe timpul lui Vornicu, era un director foarte interesant, Tudor Vornicu.

Și el o mai invita, și nu știu, pe undeva trebuie să mai fie niște filmări, nu ai cum să o definești în cuvinte, trebuie să știi doar.

Cineva care n-a văzut niciodată dansând pe Pavlova, cum să o definești? Cineva care nu l-a văzut niciodată dansând pe Nijinsky, eu cred că Nijinsky a înnebunit din faptul că era foarte în avangardă coregraficește... un coregraf teribil de interesant.“, a precizat Gigi Căciuleanu.

Chinul pe care îl îndură femeile care balet

„Cineva care n-a văzut-o dansând pe Maia Plisețkaya, poate să înțeleagă cum dansa? Gigi Căciuleanu a dansat cu ea de multe ori“, a adăugat Ionuț Vulpescu.

„Nu, pentru că n-ai cum, nu.... există ce dansa și cum dansa. Nureyev i-a spus la un moment dat: Maia, ați incendiat scena. Da, așa se poate spune și faptul că nu-i păsa că dansează, balerinele dansează pe poante și așa, dar ea n-a vrut, când am lucrat cu ea, dormea în poante, a zis, „eu nu mă simt, nu mă pot mișca decât în poante”, ceea ce este o tortură.

Nu știu dacă ați pus vreodată un pantof de poantă. Noi am făcut la școală, băieții, și a fost foarte bine că ne-au obligat să punem poante, și să vedem ce îndură fetele: e cumplit, adică este ceva, e o tortură!

Iar Maia dormea pe poante, și le cosea și le punea, dar pe scenă cobora din ele, pe cel mai mare, deodată cobora din poante și îi dădea drumul ca o țigancă, așa, ca un dans țigănesc, uita de pompoane, uita de rozulețe, uita de fundulițe, și îi dădea drumul și ăștia-s geniile, ce să le faci?“, a precizat artistul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel