Chinezii bogaţi, "îngroziți" de președintele Xi, emigrează în masă. Țară din Balcani, pe locul al 2-lea în preferinţele lor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fotografie creată de Mihis Alex, de la Pexels
Fotografie creată de Mihis Alex, de la Pexels
Exodul chinezilor bogaţi se amplifică. Politicile preşedintelui Xi au "îngrozit" clasele bogate în ultima vreme, iar acum, odată cu relaxarea politicii zero covid, mulţi îşi pun planurile de emigrare în aplicare.

După ce China şi-a deschis graniţele, doritorii pot călători de acum în străinătate pentru a vedea proprietăţi imobiliare şi pentru a-şi face planurile de relocare. Datele deţinute de compania Henley & Partners arată că programul Golden Visa al Greciei este al doilea cel mai popular în rândul chinezilor, după programul similar al Portugaliei.

În ultimii doi ani, acţiunile preşedintelui Xi împotriva unor sectoare precum tehnologia şi real estate, precum şi promovarea planului său de "prosperitate comună" au generat îngrijorare în rândul bogaţilor Chinei, care până acum erau obişnuiţi să îşi poată spori averea atâta timp cât nu contestau în public Partidul Comunist.

Îngrijorările lor s-au intensificat după luna octombrie şi congresul partidului care a sporit puterea politică a lui Xi.

Lumea s-a săturat cu adevărat

"Aş spune că în ultimele şase luni, lumea s-a săturat cu adevărat. Prin urmare, asistăm la o creştere a numărului de întâlniri cu consultanţii noştri", a declarat pentru Bloomberg Feruza Djamalova, avocat la firma canadiană de avocatură Sobirovs, specializată în imigraţie. "Acum, clienţii noştri din China sunt dornici să se mute şi vor să facă acest lucru cât mai repede posibil".

Înainte de pandemie, China se confrunta cu ieşiri de capital de aproximativ 150 de miliarde de dolari pe an ca urmare a oamenilor care plecau în străinătate, dar această valoare este de aşteptat să fie mai mare în acest an, deoarece chinezii nu au putut călători în străinătate în ultimii trei ani, conform economistului Alicia Garcia Herrero de la Natixis.

China are a doua cea mai mare populaţie de persoane superbogate după SUA, peste 32.000 de chinezi deţinând peste 50 de milioane de dolari, potrivit datelor Credit Suisse.

Emigrarea celor bogaţi a început încă de anul trecut

Emigrarea celor bogaţi a început încă de anul trecut, aproximativ 10.800 de chinezi bogaţi stabilindu-se în străinătate în 2022. Doar Rusia a pierdut mai mulţi oameni bogaţi, potrivit datelor deţinute de New World Wealth.

Compania de consultanţă pentru emigrarea investitorilor Henley & Partners a observat că interesul chinezilor a crescut de patru ori atunci când graniţele Chinei s-au deschis. Emigrarea era la niveluri scăzute la începutul pandemiei, dar cererile în acest sens s-au dublat în 2022.

Juwai IQI, o firmă imobiliară care vinde proprietăţi în străinătate clienţilor din Asia, spune că interesul cumpărătorilor chinezi a scăzut cu 26% în 2021 şi cu 11% în 2022, dar a crescut în acest an cu 55% până în acest moment.

Denny Ko, avocat din Hong Kong specializat în migraţie, având drept clienţi chinezi bogaţi, spune că cei cu adevărat bogaţi şi-au făcut planurile de emigrare cu ani în urmă, aşa că cei care acum analizează opţiunile se află la un nivel de venit mai mic, adică fac parte din nivelurile superioare ale clasei de mijloc, sunt oameni de afaceri şi directori de rang înalt, conform Money Review, citat de Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel