Data publicării:

China va depăși SUA în tehnologiile cheie ale secolului 21. Cum a fost subestimat Beijingul

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
China va depăși SUA în tehnologiile cheie ale secolului 21. Cum a fost subestimat Beijingul / Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌
China va depăși SUA în tehnologiile cheie ale secolului 21. Cum a fost subestimat Beijingul / Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌

China urmează să depășească SUA în ceea ce privește dominația tehnologiilor cheie din secolul 21. În unele dintre aceste domenii, este posibil ca SUA să fi pierdut deja cursa.

China urmează să depășească SUA în lupta pentru dominația asupra tehnologiilor cheie din secolul 21. În unele dintre aceste domenii, este posibil ca SUA să fi pierdut deja cursa.

Aceasta este concluzia unui nou raport intitulat „Marea rivalitate tehnologică: China vs SUA”, realizat de patru cadre universitare de seamă de la Harvard Kennedy School, școala de politici publice a Universității Harvard. Autorii au analizat o serie de tehnologii de bază care urmează să definească secolul 21 - inteligența artificială (AI), 5G, știința informațiilor cuantice (QIS), semiconductori, biotehnologie și energie verde - pentru a vedea cum se descurcă SUA împotriva Chinei în aceste domenii.

China este deja numărului 1 în 5G

În unele curse - cum ar fi 5G și știința informațiilor cuantice - raportul constată că China și-a stabilit deja dominația. În alte domenii, traiectorii actuale sugerează că va depăși SUA în următorii 10 ani.

Raportul citează o predicție din Academiile Naționale de Știință, Inginerie și Medicină din SUA, făcută în 1999. Academia a declarat că lumea se afla în iminența unui boom incredibil al tehnologiei care avea să transforme în curând ficțiunea științifico-fantastică în realitate. Având în vedere că SUA a fost principalul motor al tehnologiei în a doua jumătate a secolului al XX-lea, națiunea se afla într-o poziție puternică pentru a menține supremația în secolul al XXI-lea.

China a fost subestimată

Însă, China a fost masiv subestimată. Raportul citează un articol din 1992 din Time Magazine despre secolul viitor, care argumenta cu aroganță faptul că „Republica Populară Chineză nu poate deveni un gigant industrial în secolul 21. Populația sa este prea mare și produsul intern brut prea mic.”

Totuși, până în 2010 a devenit evident că RPC era mult mai mult decât un hub pentru producția la preț redus. Sub conducerea centrală a statului chinez, companiile multinaționale au apărut în toată țara și au început să stimuleze concurența serioasă în tehnologiile de bază ale secolului XXI.

„Oriunde guvernul chinez poate proteja companiile de pe piața sa internă, poate sprijini campionii naționali prin subvenții și acces la datele guvernamentale și poate permite corporațiilor să conducă, o face. Ca rezultat, ecosistemul tehnologic al Chinei ar putea fi la egalitate cu Silicon Valley până în 2025 „în termeni de dinamism, inovație și competitivitate”, se arată în raport.

Pentagonul, avertisment similar

Vestea despre ascensiunea Chinei și capacitatea de a deveni o superputere a secolului XXI nu este nouă. În octombrie 2021, un fost șef de software al Pentagonului a avertizat că China se îndreaptă spre dominația globală din cauza concentrării sale pe progresul tehnologic, în special în domeniul AI. O etapă semnificativă a fost atinsă în 2018, când China a devenit cel mai mare editor de articole științifice din lume, depășind SUA.

SUA trebuie acum să se confrunte cu modul în care intenționează să navigheze într-o lume în care nu mai este singura superputere supremă. Deși cel mai recent raport ar putea fi criticat pentru că este alarmist, acesta se încheie cu o notă de optimism, susținând că nu este neapărat încă „game over” pentru SUA.

„Recunoașterea amplorii provocării prezentate de ceea ce liderul fondator al Singapore, Lee Kuan Yew, a prezis că va fi „cel mai mare jucător din istoria lumii” este punctul de plecare pentru elaborarea unei politici eficiente și durabile pentru China. Credem că ar trebui – și va determina – Statele Unite să mobilizeze un răspuns proporțional cu provocarea”, a declarat Graham Allison, autorul principal al raportului, într-o postare însoțitoare, scrie IFLScience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel