China: SUA au lăsat o teribilă harababură la retragerea lor din Afganistan! UPDATE - Merkel dă semnalul primirii în UE a refugiaţilor. Grecia nu este de acord / UPDATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
China: SUA au lăsat o teribilă harababură la retragerea din Afganistan!
China: SUA au lăsat o teribilă harababură la retragerea din Afganistan!
China, vecină Afganistanului, a acuzat marţi SUA că 'au lăsat o teribilă harababură' la retragerea lor din această ţară, preluarea controlului de către talibani antrenând scene de haos în special pe aeroportul din Kabul, informează AFP.

UPDATE 10

'Îi vom judeca pe talibani după fapte', susţine ministrul german de externe

Berlin, 17 aug /Agerpres/ - 'Îi vom judeca pe talibani după fapte', a avertizat marţi ministrul german al afacerilor externe, acuzând obstrucţionarea accesului la aeroportul din Kabul pentru afganii care doresc să fugă din ţară, relatează AFP.

'Ceea ce este important este ca această fază de tranziţie să fie paşnică şi asta depinde de ceea ce guvernul de tranziţie va face cu adevărat după ce va fi instalat şi dacă putem să le credem declaraţiile', a declarat Heiko Maas în cadrul unei conferinţe de presă de la Berlin, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE.

'Vom vedea ce fac în următoarele zile. Am discutat în Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene şi am ajuns la concluzia că îi vom judeca pe talibani după fapte', a adăugat el. Şeful diplomaţiei germane i-a acuzat din nou pe talibani că obstrucţionează accesul la aeroportul din Kabul al afganilor care vor să plece din ţară.

'Talibanii au instalat puncte de control peste tot în oraş şi controlează întreaga zonă şi împrejurimile aeroportului', a adăugat el. Singurele persoane autorizate să intre în aeroport sunt, potrivit lui Maas, 'străinii, dar niciun lucrător local sau cetăţean afgan' nu are acces. Berlinul estimează la circa 2.500 numărul angajaţilor locali, împreună cu familiile lor, care au lucrat cu trupele germane sau la ambasadă şi trebuie evacuaţi din ţară.

La acest număr se adaugă, potrivit Berlinului, circa 2.000 de militanţi pentru drepturile omului sau membri ai ONG-urilor. Cu familiile lor, numărul ar ajunge la 10.000 de persoane. Însă operaţiunile de evacuare rămân haotice în acest stadiu. Un avion militar german a părăsit astfel Kabulul cu numai şapte cetăţeni afgani la bord. Un al doilea avion german a putut să decoleze marţi de data aceasta cu 125 de persoane la bord, printre care afgani, potrivit lui Heiko Maas.

UPDATE 9

UE 'va trebui să discute' cu talibanii pentru că 'au câştigat războiul' în Afganistan (Josep Borrell)

UE 'va trebui să discute' cu talibanii 'cât de curând va fi necesar' pentru că aceştia 'au câştigat războiul' în Afganistan, dar fără ca asta să implice recunoaşterea oficială a noului regim în perioada imediată, a declarat marţi Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, relatează AFP.

'Talibanii au câştigat războiul. Deci, va trebui să discutăm cu ei, în scopul de a angaja un dialog cât de curând va fi necesar pentru a evita o catastrofă umanitară şi potenţial migratorie' în Afganistan, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

'Acest dialog va trebui, de asemenea, să se concentreze asupra mijloacelor de a împiedica o prezenţă teroristă străină în Afganistan', în contextul în care relaţiile în continuare puternice între talibani şi Al-Qaida alimentează îngrijorarea, a insistat Borrell.

El a precizat totuşi că astfel de discuţii nu implică o recunoaştere promptă, oficială, a regimului taliban de către Bruxelles. Josep Borrell a făcut aceste declaraţii în faţa presei la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii europeni ai afacerilor externe, într-un moment în care mai multe state membre îşi înteţesc eforturile pentru accelerarea evacuării cetăţenilor occidentali şi a personalului afgan de pe aeroportul din Kabul.

'Nu este vorba despre recunoaşterea oficială a talibanilor, este vorba despre a fi în contact. Dacă vreau ca 400 de persoane, afgani care lucrează pentru UE şi familiile lor, să poată ajunge la aeroport pentru a fi evacuaţi, atunci trebuie să vorbesc cu autorităţile talibanilor', a pledat şeful diplomaţiei europene.

'În caz contrar, va fi extrem de dificil pentru ei să ajungă la aeroport. Este o operaţiune logistică destul de complicată, deci trebuie să comunicăm cu talibanii', a insistat el, dând asigurări că Bruxellesul rămâne 'vigilent' în privinţa respectării normelor internaţionale de către noile autorităţi. Miniştrii europeni au discutat marţi despre circumstanţele prăbuşirii bruşte a forţelor afgane în faţa ofensivei fulger a talibanilor.

'Trebuie să recunoaştem greşelile pe care le-am comis, în special în ceea ce priveşte evaluarea capacităţilor militare' locale, în condiţiile în care 'aportul de resurse fără precedent nu are decât rezultate mediocre în termeni de capacitate de rezistenţă a armatei şi a statului afgan', a observat Josep Borrell.

Primul obiectiv al intervenţiei occidentale, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, 'a fost distrugerea Al-Qaida', dar 'misiunea noastră a evoluat gradual către construcţia unui stat modern', a subliniat el. 'Astăzi se poate spune că am reuşit cu primul obiectiv. Nu şi cu al doilea', a mai afirmat Borrell.

UPDATE 8 

Pentagonul accelerează evacuările de pe aeroportul din Kabul

SUA şi-au consolidat marţi dispozitivul militar pe aeroportul din Kabul pentru a accelera ritmul evacuărilor după stabilirea unei linii de comunicare între militarii americani, care securizează pista, şi talibanii care controlează capitala afgană, relatează France Presse.

O mie de soldaţi americani au sosit în cursul nopţii de luni spre marţi şi circa 800 de persoane au fost evacuate de luni seara, între care 165 de americani, a indicat presei Hank Taylor, un responsabil din Statul Major american. Întăririle militare, care urmează să continue în zilele următoare, vor permite 'accelerarea' evacuărilor pentru a le imprima un ritm de un zbor pe oră 'în cursul următoarelor 24 de ore', a precizat el.

'La maximul capacităţii noastre, contăm pe plecări între 5.000 şi 9.000 zilnic', a adăugat generalul Taylor. El a subliniat că operaţiunile nu au fost obstrucţionate de talibani. 'Nu am avut nicio interacţiune ostilă, niciun atac şi nici ameninţare din partea talibanilor', a spus el.

Generalul Taylor a mai spus că soldaţi afgani care nu au capitulat în faţa talibanilor au reuşit să ajungă la aeroportul din Kabul şi participă la operaţiunile de evacuare. 'Avem între 500 şi 600 de membri ai forţelor afgane care ne ajută să asigurăm securitatea', a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a indicat că o linie de comunicare directă a fost stabilită între armata americană şi talibani în urma întâlnirii duminică la Doha între generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului central american, şi lideri talibani.

'Comandanţii noştri de pe aeroport sunt în legătură cu comandanţi talibani aflaţi pe terenul din afara aeroportului', a spus el, refuzând să detalieze conţinutul discuţiilor.

Mii de afgani care i-au ajutat pe occidentali şi dornici să părăsească ţara de teama represaliilor din partea talibanilor sunt blocaţi în continuare în afara aeroportului, în zone controlate de insurgenţi. Potrivit unui raport al guvernului german, talibanii obstrucţionează accesul în aeroportul din Kabul candidaţilor afgani la plecare.

UPDATE 7 

Prim-vicepreşedintele Amrullah Saleh transmite că este 'preşedintele interimar legitim' şi îndeamnă la rezistenţă împotriva talibanilor. 

Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a transmis marţi că se află în Afganistan şi că este 'preşedintele interimar legitim' după ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară în timp ce talibanii cucereau capitala Kabul, informează Reuters.

'Conform Constituţiei afgane, în caz de absenţă, fugă, demisie sau moarte a preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. Mă aflu în prezent în ţara mea şi sunt preşedintele legitim interimar. Fac apel la toţi liderii politici pentru a obţine sprijinul lor şi consensul', a scris el în limba engleză pe contul de Twitter. Într-o serie de mesaje postate marţi, Saleh a afirmat că este 'inutil' să se contrazică cu preşedintele american Joe Biden, care a decis retragerea trupelor SUA.

Spre deosebire de SUA şi NATO, 'noi nu ne-am pierdut curajul şi vedem oportunităţi imense înaintea noastră. Avertismentele inutile s-au încheiat. Alăturaţi-vă rezistenţei', a îndemnat el. Potrivit AFP, Saleh, inamic jurat al talibanilor, s-a retras în ultima regiune care nu se află încă în mâinile insurgenţilor, valea Panshir, la nord-est de Kabul. Saleh le-a cerut afganilor să demonstreze că ţara lor 'nu este Vietnam şi că talibanii nu sunt nici departe Vietcong'.

El a spus că 'nu-l va trăda niciodată' pe Ahmad Shah Massoud, liderul Alianţei Nordului al mujahedinilor, asasinat de doi membri ai Al-Qaida cu puţin înainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. 'Nu voi dezamăgi niciodată milioanele de persoane care m-au ascultat. Nu voi fi niciodată sub acelaşi acoperiş cu talibanii. Niciodată', a transmis el pe aceeaşi reţea duminică, cu puţin înainte de a intra în clandestinitate. A doua zi au apărut pe reţelele sociale imagini cu el şi cu Ahmad Massoud, fiul lui Ahmed Shah Massoud, împreună în valea Panshir, la marginea masivului Hindu Kush.

Ahmad Massoud a anunţat luni într-un articol publicat în revista franceză 'La Regle du jeu' că va opune rezistenţă talibanilor şi va continua lupta pentru libertate a tatălui său, un erou al opoziţiei faţă de ocupaţia sovietică. Cei doi par să pună bazele unei rebeliuni împotriva noului regim, bărbaţi înarmaţi începând deja să se grupeze în Panshir. Această vale, greu accesibilă, nu a căzut niciodată în mâinile talibanilor în timpul războiului civil din anii 1990, nici un deceniu mai devreme în cele alsovieticilore . Saleh, originar din Panshir, a luptat alături de comandantul Massoud în anii 1990 şi a servit apoi în guvernul acestuia, înainte ca talibanii să-l răstoarne în 1996 şi să preia puterea, instaurând un regim fundamentalist.

El a povestit că talibanii i-au torturat ulterior sora pentru a-l face să iasă din ascunzătoare. După atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, la două zile după asasinarea comandantului Massoud, Saleh a devenit o importantă sursă de informaţii pentru CIA. Aceasta a făcut ca, după căderea talibanilor, să preia între 2004 şi 2010 şefia Direcţiei naţionale de securitate (NDS), serviciul afgan de informaţii.

În această funcţie, şi-a creat o vastă reţea de informatori şi spioni printre talibani, dar şi în Pakistan, unde îşi aveau baza cei mai mulţi dintre liderii lor. După ce în 2010 a fost îndepărtat din fruntea NDS, în urma unui atentat împotriva unei conferinţe de pace la Kabul, a revenit în graţii în 2018, ocupând timp de câteva luni funcţia de ministru de interne, după ce a încheiat o alianţă cu preşedintele Ashraf Ghani, iar în urma alegerilor prezidenţiale din 2019 a devenit prim-vicepreşedinte. Saleh a scăpat cu viaţă din mai multe atentate comise de talibani, ultima dată în septembrie 2020.

UPDATE 6

Un purtător de cuvânt al talibanilor promite o amnistie generală în Afganistan, în prima lor conferinţă de presă.

Talibanii au adoptat un ton conciliator în prima lor conferinţă de presă susţinută marţi după preluarea puterii în Afganistan, relatează dpa şi Reuters. Purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid le-a spus jurnaliştilor că talibanii nu sunt ostili faţă de nimeni.

'Nu ne dorim duşmani interni sau externi', a afirmat purtătorul de cuvânt. El a promis o amnistie generală care va fi valabilă pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care au lucrat în rol de susţinere pentru forţele străine din ţară, dar şi pentru cei care au luptat împotriva talibanilor, a spus Mujahid. 'Nimeni nu vă va face rău, nimeni nu vă va bate la uşă', a dat el asigurări.

Întrebat despre civilii nevinovaţi care au fost ucişi în timpul războiului cu forţele guvernamentale, Zabihullah Mujahid a afirmat că moartea lor a fost neintenţionată. În plus, el a promis că ambasadele străine şi oraşul Kabul vor fi sigure, dând asigurări că nimănui nu i se va face rău în Afganistan. Purtătorul de cuvânt al talibanilor a pus haosul din Kabul din ultimele zile pe seama incompetenţei fostului guvern.

Talibanii s-au pronunţat şi pentru menţinerea drepturilor femeilor în cadrul legii sharia, a mai spus el, adăugând că femeile vor putea să muncească în domeniul sanitar, al educaţiei, dar şi în alte profesiuni. Femeile vor putea să studieze şi să lucreze şi 'vor fi foarte active în societate, dar în cadrul islamului', a precizat Mujahid.

Purtătorul de cuvânt a încercat să liniştească şi mass-media, afirmând că organele de presă trebuie să rămână imparţiale, dar şi că orice conţinut nu trebuie să fie contrar valorilor islamice.

UPDATE 5 

Qatarul cere talibanilor să protejeze civilii

Şeful diplomaţiei din Qatar, şeicul Mohammed ben Abderrahmane Al-Thani, le-a cerut marţi talibanilor - care dispun de un birou politic la Doha - să protejeze civilii afgani în urma revenirii la putere a insurgenţilor în Afganistan după 20 de ani de război, informează AFP.

Apelul a fost emis la o întâlnire la Doha între ministrul de externe din Qatar şi numărul 2 în ierarhia talibanilor, mollahul Abdul Ghani Baradar, la două zile după prăbuşirea guvernului afgan şi a armatei sale finanţate de SUA. Această reuniune a permis 'să se insiste asupra protecţiei civililor şi a intensificării eforturilor necesare pentru a se ajunge la o reconciliere naţională', a declarat Ministerul qatariot al Afacerilor Externe într-un comunicat.

'Importanţa de a lucra în vederea unei soluţii politice globale şi a unei tranziţii paşnice a puterii' a fost de asemenea subliniată în cursul acestei întâlniri. Cei doi responsabili au mai evocat 'importanţa de a păstra cuceririle realizate de poporul afgan', potrivit comunicatului ministerial. Zeci de mii de persoane care se tem de talibani au încercat să părăsească Afganistanul în ultimele două zile.

Talibanii au promis să respecte drepturile omului, în special pe cele ale femeilor, dar unii afgani se tem de aplicarea unei legi islamice ultrariguroase şi de represalii pentru că au susţinut fostul guvern aliat al SUA. Zborurile avioanelor pentru evacuarea afganilor şi a cetăţenilor străini au fost reluate marţi după ce fuseseră întrerupte luni.

Mollahul Baradar a revenit în Afganistan după întâlnirea cu şeful diplomaţiei qatariote şi este presupus a fi conducătorul mişcării radicale. Qatarul îi invitase sâmbătă pe talibani să înceteze tirurile în Afganistan, iar după doar o zi membri ai mişcării extremiste au intrat în Capitală odată cu capitularea forţelor guvernamentale.

UPDATE 4 

Grecia nu le va permite migranţilor din Afganistan să-i traverseze frontierele în UE

Grecia se angajează să-i oprească pe migranţii din Afganistan să intre pe teritoriul UE.  Grecia nu le va permite migranţilor din Afganistan să-i traverseze frontierele în Uniunea Europeană, a declarat marţi ministrul pentru migraţie Notis Mitarakis, în contextul în care talibanii continuă să-şi consolideze puterea în acest stat, relatează dpa. 'Nu vrem ca ţara noastră să devină poarta de intrare în UE pentru oameni care vor să se îndrepte spre Europa', a spus Mitarakis, potrivit televiziunii naţionale ERT.

Grecia este adesea punctul de intrare în Europa pentru oamenii din ţara din centrul Asiei după ce traversează restul continentului. Mitarakis a subliniat necesitatea unei politici comune privind migraţia, adăugând că ţara sa va continua să monitorizeze cu atenţie frontierele maritime şi terestre cu Turcia.

'Nu vrem să vedem un alt 2015', a spus el, referindu-se la anul în care peste 850.000 de migranţi au intrat în Grecia din Turcia. Cei mai muţi dintre aceşti refugiaţi proveneau din Siria devastată de război şi mulţi dintre ei au plecat în Germania. Criza s-a prelungit şi în 2016.

UPDATE 3

Mollahul Abdul Ghani Baradar, cofondator şi numărul 2 al mişcării talibane, a revenit în Afganistan

Mollahul Abdul Ghani Baradar, cofondator şi numărul 2 al mişcării talibane, a revenit în Afganistan, anunţă un purtător de cuvânt. Mollahul Abdul Ghani Baradar, cofondator şi numărul 2 al mişcării talibane, a revenit marţi în Afganistan din Qatar, unde conducea biroul politic al mişcării, a anunţat un purtător de cuvânt, potrivit AFP.

'O delegaţie de nivel înalt condusă de mollahul Baradar a plecat din Qatar şi a ajuns în ţara noastră mult-iubită în această după-amiază, aterizând pe aeroportul din Kandahar', în sud, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al talibanilor, Mohammad Naeem, la două zile după ce aceştia au cucerit din nou puterea în Afganistan.

UPDATE 2

Macedonia de Nord anunţă că va primi refugiaţi afgani

Macedonia de Nord a urmat marţi poziția Albaniei şi al Kosovo şi a decis să primească şi ea refugiaţi afgani, printre care femei şi copii, care fug din ţara lor după revenirea la putere a talibanilor, relatează AFP. Aceşti refugiaţi vor rămâne în Macedonia de Nord până la obţinerea vizei care să le permită plecarea în SUA.

Cheltuielile pentru şederea lor vor fi acoperite de SUA şi de organizaţii internaţionale. Macedonia de Nord se pregăteşte să primească 180 de civili afgani, precum şi şase femei şi copii, angajaţi sau membri ai familiilor angajaţilor misiunii ONU în Afganistan.

Majoritatea civililor sunt angajaţi sau membri ai familiilor angajaţilor diferitelor organizaţii consacrate apărării drepturilor omului şi ONG-urilor, precum şi jurnalişti. Plecarea acestor persoane din Afganistan rămâne a fi confirmată, din cauza 'situaţiei complicate' de pe aeroportul din Kabul, a precizat guvernul.

Ministrul afacerilor externe Bujar Osmani a declarat marţi că Skopje a primit o solicitare din partea Institutului democrat naţional (NDI) de a găzdui 200 de afgani suplimentari, care au lucrat pentru această organizaţie în slujba întăririi şi susţinerii instituţiilor democratice. 'Lista (acestor civili) este examinată de Ministerul de Interne. Atunci când ea va fi aprobată, aceşti cetăţeni vor putea veni' în Macedonia de Nord, a declarat ministrul. Duminică, Albania şi Kosovo s-au declarat dispuse să primească refugiaţi afgani, printre care femei în funcţii de conducere, funcţionari şi alte persoane care ar putea fi ameninţate de talibani.

UPDATE 

Merkel, în favoarea primirii refugiaților

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat marţi favorabilă găsirii unor opţiuni sigure pentru afganii care părăsesc Afganistanul în ţările vecine acestuia şi numai ca un pas ulterior primirii controlate în Uniunea Europeană a refugiaţilor afgani deosebit de vulnerabili care fug de regimul taliban, recunoscând însă că un acord în acest sens în cadrul UE va fi greu de obţinut, consemnează agenţiile AFP şi EFE.

Germania a primit în 2015-2016 peste 1 milion de migranți

Angela Merkel, a cărei ţară a primit în anii 2015-2016 peste un milion de migranţi, a apreciat la o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa estonă Kaja Kallas că înainte de a vorbi de contingente (de refugiaţi în UE) trebuie studiate opţiunile sigure în ţările vecine Afganistanului.

În a doua etapă, am putea reflecta dacă persoane în mod special vulnerabile trebuie să vină în Europa (...) într-un mod controlat, a adăugat ea. Şefa guvernului german aflat la finalul ultimului mandat a admis însă că un acord european va fi greu de obţinut.

Voci din Germania care sunt împotriva repetării scenariului din 2015-2016

Este un punct slab al UE că încă nu am reuşit crearea unei politici comune de azil, a indicat Merkel, susţinând că trebuie să continuăm să lucrăm cu rigoare asupra acestui capitol. Dar pe lângă opoziţia unor state membre ale UE faţă de o politică comună de azil, care ar implica stabilirea de cote de refugiaţi sau relaxarea regulilor privind azilul, şi în Germania tot mai multe voci se pronunţă împotriva repetării scenariului din 2015-2016, după ce politica uşilor deschise faţă de migranţi susţinută atunci de Merkel a destabilizat tabăra sa conservatoare şi a permis afirmarea extremei drepte.

Ministrul de externe german, Heiko Maas, a declarat, tot marţi, că Berlinul a suspendat ajutorul pentru Afganistan şi va discuta cu partenerii săi europeni oferirea de asistenţă ţărilor vecine acesteia în cazul unui aflux de refugiaţi. În acest timp, Comisia Europeană a transmis că se ocupă de găsirea unor căi sigure şi legale pentru venirea în UE a cetăţenilor afgani vulnerabili şi în acelaşi timp de buna gestionare a frontierelor UE.

Ce spune Comisia Europeană

Lucrăm la o abordare integrală pentru tratarea actualei crize din Afganistan, care va trebui să includă necesitatea oferirii de căi sigure şi legale pentru persoanele vulnerabile şi în acelaşi timp abordarea riscurilor migraţiei ilegale şi garantarea gestiunii frontierelor noastre, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

La rândul său, şeful echipei de purtători de cuvânt ai Comisiei Europene, Eric Mamer, a vorbit despre politica comună de azil propusă de această instituţie, el susţinând că ceea ce arată această criză este necesitatea ca statele membre să avanseze în discuţiile asupra acestui pact privind migraţia şi azilul. După ce talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan duminică, mii de afgani care vor să părăsească ţara s-au precipitat la aeroportul din Kabul, unde au avut loc scene dramatice.

Știrea inițială

Beijingul s-a declarat dispus să întreţină relaţii cu noul regim pe care mişcarea islamistă afgană se pregăteşte să-l instituie după 20 de ani de război. Foarte criticat în SUA, ca şi în străinătate, preşedintele american Joe Biden a asigurat că misiunea Washingtonului nu a fost niciodată de a 'construi o naţiune' democratică în Afganistan, ci de a 'împiedica un atac terorist pe teritoriul american'.

'Acesta este purul adevăr', a reacţionat marţi Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, care a criticat dur bilanţul uman al celor două decenii de intervenţie americană.

'În Irak, în Siria şi în Afganistan, ceea ce s-a văzut a fost o armată americană care pleacă lăsând în urmă tulburări, divizări, familii devastate şi decimate', a comentat ea în cursul unei conferinţe de presă.

'Au lăsat o teribilă harababură'

'Au lăsat o teribilă harababură, au lăsat aceste locuri într-o stare dezastruoasă. Puterea şi funcţia SUA sunt de a distruge şi nu de a construi', a ironizat ea cuvintele lui Joe Biden.

Triumful final al insurgenţilor după o ofensivă fulgerătoare a declanşat duminică scene de panică uriaşă pe aeroportul capitalei afgane, singura poartă de ieşire din ţară, precum şi îngrijorare în rândul populaţiei din Kabul. China are o frontieră comună cu Afganistanul de 76 km. Instabilitatea la vecinul său afgan constituie pentru ea o ameninţare pentru securitatea regiunii sale frontaliere Xinjiang (din nord-estul ţării).

Acest teritoriu a fost multă vrem marcat de atentate atribuite separatiştilor şi islamiştilor de etnie uigură musulmană şi Beijingul îi impune de câţiva ani o supraveghere poliţienească strictă. Autorităţile chineze se tem în special că militanţi uiguri îşi vor găsi refugiul în Afganistanul vecin, ba încă şi sub regim taliban.

O delegaţie talibană s-a întâlnit la sfârşitul lunii iulie în China cu ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi şi i-a promis că teritoriul afgan nu va fi utilizat niciodată ca bază pentru atacuri antichineze. Purtătoarea de cuvânt Hua Chunying a cerut marţi talibanilor să 'se dezică clar de organizaţii teroriste internaţionale' şi să facă astfel ca Afganistanul să nu devină, din nou, un loc de convergenţă a terorismului şi a extremismului'.

Secretarul general al NATO critică 'eşecul autorităţilor afgane' în faţa ofensivei talibanilor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat marţi 'eşecul autorităţilor afgane' în a le rezista talibanilor şi a împiedica preluarea puterii de către aceştia la Kabul, iar pe de altă parte a apărat angajamentul trupelor Alianţei în Afganistan, relatează AFP şi Reuters.

Forţele NATO 'au luptat cu curaj' în Afganistan 'dar nu au reuşit să securizeze ţara', pentru că 'în cele din urmă, autorităţile politice afgane au eşuat în a opune rezistenţă talibanilor şi a ajunge la o soluţie paşnică (...) Eşecul autorităţilor afgane este acela care a dus la ceea ce vedem astăzi', a mai spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

Jens Stoltenberg a mai spus că terorismul internaţional reprezintă o ameninţare odată cu revenirea la putere a talibanilor în Afganistan şi a precizat că NATO 'trebuie să rămână vigilentă în prima linie a luptei'. Secretarul general a afirmat că prăbuşirea armatei afgane în faţa avansului talibanilor a fost o surpriză şi că trebuie învăţate lecţii din asta, dar a precizat că principala preocupare trebuie să fie astăzi scoaterea oamenilor vulnerabili din ţară.

De asemenea, secretarul general al NATO le-a cerut talibanilor să faciliteze plecarea tuturor celor care vor să plece din Afganistan şi a spus că Alianţa Nord-Atlantică a fost de acord să trimită mai multe avioane de evacuare la Kabul, conform Agerpres.

Secretarul britanic de externe se apără că a rămas în vacanţă în timp ce talibanii intrau în Kabul

Secretarul britanic de externe Dominic Raab a recunoscut că nu ar fi părăsit Marea Britanie dacă ar fi ştiut ce se va întâmpla în Afganistan în weekend, în urma unor informaţii că el a rămas în vacanţă până duminică noapte, relatează marţi DPA.

Ministrul de externe britanic a fost văzut relaxându-se pe o plajă din insula greacă Creta duminică, în aceeaşi zi în care gruparea militantă islamistă a talibanilor a intrat în Kabul, potrivit The Telegraph. Ziarul a relatat că Raab a prins apoi un zbor înapoi spre Marea Britanie duminică noapte. Potrivit ziarului, Foreign Office nu a negat că Raab a petrecut timpul pe plajă, dar a respins sugestiile că el s-ar fi aflat acolo o perioadă considerabilă de timp.

Vorbind marţi dimineaţă la Sky News, Raab a spus că 'nimeni' nu a prevăzut ce situaţie va interveni în Afganistan. Întrebat cât de rău îi pare că nu s-a întors din vacanţă mai devreme, ministrul de externe a declarat pentru Sky News că el s-a întors 'de îndată ce situaţia s-a deteriorat'. 'Toată lumea a fost surprinsă de ritmul, amploarea preluării de către talibani' a puterii, a spus el.

'Când suntem în străinătate, indiferent dacă este călătorie de serviciu sau pentru vacanţă, putem răspunde la evenimente', a notat el. 'Aşa că m-am implicat în cadrul Cobra (comitetul de urgenţă al guvernului britanic n.r.), vorbind cu omologii străini, vorbind direct cu şeful echipei noastre aici la Londra, am făcut asta oră de oră şi, desigur, am plecat imediat ce situaţia s-a deteriorat şi a fost necesar', a adăugat Raab.

Ministrul de externe a adăugat că situaţia din Afganistan era monitorizată. Dar el a notat că nu a prezis că Marea Britanie va efectua efortul de evacuare aşa cum este acum din cauza ritmului evenimentelor. 'După 18 luni şi doi ani de program istovitor, solicitant, cred că este corect ca oamenii din aceste poziţii să încerce să-şi ia concediu, dar suntem întotdeauna gata, sunt întotdeauna gata să mă întorc', a mai spus el. Liderul laburist Keir Starmer a declarat luni că Raab ar fi trebuit să se întoarcă din vacanţă mai devreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel