Data actualizării:
Data publicării:

China spune la ONU că lumea "nu are nimic de câștigat" dintr-un nou Război Rece

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Conflictul din Ucraina și sprijinul Occidentului pentru Kiev a atras atenția Republicii Populare Chineze, care a avertizat la ONU că lumea "nu are nimic de câştigat" dintr-un nou Război Rece.

Ambasadorul Chinei al ONU a susţinut că lumea "nu are nimic de câştigat" dintr-un nou Război Rece, într-un discurs susţinut în cadrul unei sesiuni extraordinare de urgenţă a Adunării Generale a Naţiunilor Unite consacrate invaziei ruse din Ucraina, relatează AFP.

"Războiul Rece este încheiat de mult timp. Mentalitatea de Război Rece bazat pe confruntarea unor blocuri trebuie abandonată", a afirmat Zhang Jun de la tribuna Adunării Generale, dând asigurări că "toată lumea ar avea de pierdut" dintr-o astfel de revenire.

Rusia este în banca acuzaţilor începând de luni la Adunarea Generală a ONU în cadrul unei "sesiuni extraordinare de urgenţă" a celor 193 de membri ai acesteia, chemaţi să se poziţioneze în legătură cu invazia rusă din Ucraina, decisă de Vladimir Putin.

China, care a refuzat să condamne Rusia pentru acest act, a îndemnat la detensionare în acest conflict, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, care a făcut apel la părţi "să rămâne calme şi să dea dovadă de reţinere pentru a evita o nouă escaldare".

De la începutul conflictului, diplomaţia chineză a făcut un număr de echilibristică, între apropierea sa politică de Moscova şi poziţia sa tradiţională de apărare a "suveranităţii şi integrităţii teritoriale" a statelor.

Beijingul a refuzat vineri să aprobe rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a agresiunii ruse, însă nici nu a votat împotrivă, alegând să se abţină.

Regimul comunist chinez a refuzat să vorbească de "invazia" rusă şi a spus că "înţelege" cererile "rezonabile" ale Rusiei în materie de securitate, reluând la rândul său nemulţumirile faţă de NATO, scrie Agerpres.

Finlanda, decizie istorică: Vom furniza asistență militară Ucrainei

 

Finlanda, ţară nealiniată, dar membră a Uniunii Europene, a anunţat luni că a luat decizia 'istorică' de a trimite arme şi muniţii Ucrainei ca urmare a invadării acestei ţări de către Rusia, informează AFP şi Reuters.

'Finlanda va furniza asistenţă militară Ucrainei. Este o decizie istorică pentru Finlanda', a declarat şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, într-o conferinţă de presă.

Transportul va include 2.500 puşti de asalt, 150.000 gloanţe, 1.500 lansatoare de rachete şi 70.000 pachete de alimente, a precizat ministrul apărării, Antti Kaikkonen. Potrivit unui sondaj comandat de postul public YLE, preluat luni de Reuters, pentru prima dată, mai mult de jumătate dintre finlandezi sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO. Din cei 1.382 respondenţi, 53% au spus că Finlanda ar trebui să se alăture NATO, 28% s-au declarat împotrivă, iar 19% au fost indecişi (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel