China spune că va colabora cu Rusia pentru a promova „democrația reală”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ministrul Afacerilor Externe de la beijing îți dorește o colaborare cu Moscova pentru a promova „democrația reală”.

Principalul diplomat al Chinei a declarat că Beijingul va colabora cu Moscova pentru a promova „democrația reală”, reafirmând legăturile țării sale cu Rusia.

„China este dispusă să lucreze împreună cu Rusia și comunitatea globală pentru a promova democrația reală bazată pe condițiilor proprii ale națiunilor”, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi, printr-o legătură video, la un summit al think tank-ului China-Rusia, potrivit unei declarații guvernamentale. La eveniment a participat omologul său rus, Serghei Lavrov.

Wang a adăugat că „monopolizarea” definiției democrației și drepturilor omului pentru a influența alte națiuni a fost o tactică „condamnată la eșec”, o aluzie voalată la adresa Statelor Unite, care a condus valul de condamnare împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina.

De atunci, Beijingul a încercat să se prezinte drept neutru: a emis declarații care susțin suveranitatea Ucrainei și și-a exprimă îngrijorarea cu privire la victimele civile, în timp ce îl sprijină pe președintele Vladimir Putin la Națiunile Unite și dă vina pe SUA pentru provocarea războiului prin încurajarea extinderii Tratatului Atlanticului de Nord.

Totuși, președintele Xi Jinping a declarat o prietenie „fără limite” cu Putin în ajunul invaziei și nu a mai vorbit cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski de la începutul războiului.

Fără a face referire la campania militară în curs a lui Putin, Wang a spus că Republica Populară Chineză și Rusia ar trebui să „continue să aducă contribuții importante” la guvernarea globală în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Securitatea globală și regională nu ar trebui realizată prin „întărirea grupurilor militare” și „fragmentarea lanțurilor de aprovizionare”, a adăugat el într-o aparentă referire atât la extinderea NATO spre est, cât și la sancțiunile impuse de Occident Rusiei de la invazia sa din februarie.

„China și Rusia ar trebui să continue să își unească mâinile cu țările iubitoare de pace din lume pentru a proteja ordinea globală cu ONU în centrul său și pe baza legilor internaționale”, a adăugat Wang, conform Bloomberg.

„Carantinarea” Taiwanului, scenariul prin care China ar putea încerca să-și exercite suveranitatea asupra insulei

În loc să invadeze Taiwanul, analiștii presupun că un scenariu plauzibil ar fi acela în care China să impună o „carantină” în spațiul aerian și apele teritoriale ale Taiwanului, permițând Beijingului să-și exercite suveranitatea asupra Taiwanului, creând în același timp o dilemă pentru SUA și aliații săi.

În 2021, Robert D. Blackwill și Philip Zelikow au scris un raport al Consiliului pentru Relații Externe intitulat „Statele Unite, China și Taiwan: O strategie de prevenire a războiului”. În raport, experții enumeră trei scenarii pentru o confruntare militară asupra Taiwanului, inclusiv o invazie a periferiei națiunii, o invazie directă a Taiwanului propriu-zis și o „carantină” a țării.

În scenariul carantinei, Blackwill și Zelikow explică faptul că termenul „carantină” în acest caz nu este echivalentul unei blocade, ci mai degrabă o verificare a frontierelor aeriene și maritime ale Taiwanului pentru transporturi de arme și orice altă „contrabandă” sau persoane nedorite. În acest scenariu, intrările internaționale majore ale Taiwanului, cum ar fi Aeroportul Internațional Taoyuan și portul Kaohsiung, ar fi înlocuite de operațiuni de lichidare offshore (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel