Data publicării:

China și Rusia își intensifică cooperarea contra „amenințărilor la securitate”. Anunțul Beijingului sună mai degrabă ca un avertisment

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
China anunță intensificarea cooperării cu Rusia, în domeniul securității, transmite Reuters.

China este pregătită să colaboreze activ cu Rusia pentru a face față diverselor amenințări și provocări în domeniul securității, a declarat Zhang Youxia, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale a Chinei, în cadrul întâlnirii cu ministrul apărării rus, Sergei Shoigu, desfășurată luni la marginea unui forum din Beijing, conform Ministerului Apărării chinez.

Pe măsură ce furia crește în Orientul Mijlociu din cauza atacurilor Israelului asupra Fâșiei Gaza, China și Rusia găsesc puncte comune cu țările din regiune, în sprijinul palestinienilor, se arată într-o analiză.

Pentru Moscova și Beijing, bombardamentul Fâșiei Gaza de către Israel, în urma atacurilor Hamas, care au ucis 1.400 de israelieni, reprezintă o oportunitate de a-și consolida imaginea drept susținători ai lumii în dezvoltare, în contrast cu Statele Unite, care au susținut ferm Israelul.

China a solicitat în mod constant un armistițiu, dar a intensificat și criticile la adresa Israelului.

"Susținem că acțiunile Israelului au depășit limitele legitime ale autoapărării", a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, în această săptămână, potrivit agențiilor de presă de stat chineze, cerând Israelului să înceteze "pedeapsa colectivă" asupra locuitorilor din Gaza.

Rusia a arătat simpatie față de palestinieni, învinuind în același timp Statele Unite. "Cred că mulți oameni vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu", a spus președintele rus Vladimir Putin în această săptămână.

Atât Putin, cât și președintele chinez Xi Jinping caută să întărească legăturile cu sudul global, văzând oportunități economice și posibil o cale de a echilibra influența diplomatică a Statelor Unite și a aliaților săi.

Acest lucru a fost evident în această săptămână, când China a găzduit un summit, care va duce la investiții de sute de miliarde de dolari în proiecte de infrastructură în Orientul Mijlociu, Africa, America Latină și Asia.

Putin a participat și s-a întâlnit cu Xi timp de trei ore, discutând și "un schimb profund de opinii cu privire la situația palestino-israeliană", potrivit Chinei.

"China și Rusia văd încă această criză mai mult ca pe o problemă a Statelor Unite decât ca pe una a Palestinei sau a Israelului", a afirmat Jon Alterman, director al Programului Orientului Mijlociu la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

"Dacă Statele Unite pot să mobilizeze eficient lumea, este rău pentru ei. Dacă Statele Unite și aliații săi devin tot mai izolați, aceștia (Rusia și China) consideră că este în avantajul lor."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel