Data publicării:

China și Belarus efectuează exerciții militare la 5 km de granița cu Polonia

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik @nikitabuida
Foto cu rol ilustrativ: Freepik @nikitabuida
Au loc exerciții militare comune ale Republicii Belarus și Chinei.

Trupe chineze și belaruse au început luni exerciții militare comune în apropierea orașului belarus Brest, la cinci kilometri de granița cu Polonia. Manevrele, cu numele de cod ”Eagle Assault”, vor dura 11 zile, până pe 19 iulie.

„Ca parte a exercițiilor antiteroriste, personalul militar al ambelor țări va lucra la problemele legate de aterizarea pe timp de noapte, depășirea obstacolelor din apă și desfășurarea de operațiuni în mediul urban”, a precizat Ministerul belarus al Apărării pe Telegram.

Postarea a fost urmată de altele care arată gradul de pregătire al forțelor armate. ”Gruparea NATO de la granița cu Belarus se dezvoltă rapid, ceea ce duce la o creștere a tensiunii în regiune”, a fost afirmat într-o altă postare care a avertizat cu privire la o ”reacție dură” în cazul în care cineva ”trece granițele Belarusului”.

Exercițiile sunt un răspuns la ”politica externă agresivă a Occidentului față de Belarus” și la ”provocarea ucraineană”, a declarat Vladimir Kupriyanyuk, șeful adjunct al Statului Major al Forțelor Armate din Belarus, în cadrul unei conferințe de presă de vineri.

Aliat al Rusiei

Belarusul a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei după invazia Ucrainei din 2022, furnizând sprijin logistic și baze aeriene, dar nu și trupe care să participe la lupte.

Exercițiile încep în ajunul summitului NATO din 9-11 iulie de la Washington. Reuniunea se va concentra pe ajutorul acordat Ucrainei, pe producția de apărare și pe obiectivele bugetului de apărare.

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat săptămâna trecută că Polonia și Lituania vor ridica problema protecției frontierelor la summit. ”Există un război hibrid în desfășurare la granița dintre Polonia și Belarus, precum și la granițele Letoniei, Lituaniei și Estoniei”, a declarat Kosiniak-Kamysz.

Pe data de 4 iulie, Republica Belarus a devenit cel de-al 10-lea membru al Organizației de Cooperare de la Shanghai, o grupare promovată de Beijing și Moscova ca o contrapondere la influența occidentală. Iranul, Pakistanul și India sunt, de asemenea, membre.

Republica Belarus și Rusia au exersat anterior desfășurarea de arme nucleare și au organizat împreună exerciții militare, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel