Data actualizării:
Data publicării:

Utilizarea rețelelor sociale, benefică pentru prevenirea depresiei la persoanele vârstnice (studiu)

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @Drazen Zigic
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @Drazen Zigic

China se confruntă cu un proces accelerat de îmbătrânire, iar în zece ani se așteaptă să ajungă la o treime din populație cu vârsta de peste 60 de ani.

Citește și: Criza problemelor de sănătate mintală, aflate tot mai mult în creștere, explicată de un om de știință

Un grup de cercetători chinezi au realizat un studiu care sugerează că utilizarea rețelelor sociale ar putea juca un rol relevant în prevenirea și reducerea simptomelor depresiei în rândul persoanelor de vârstă mijlocie și avansată, transmite marți EFE.

Cercetarea, publicată recent în jurnalul internațional Translational Psychiatry, a folosit date dintr-un studiu în curs care colectează informații despre locuitori chinezi cu vârsta de 45 de ani și peste.

Echipa de experți a analizat impactul rețelelor sociale asupra sănătății mintale a 9.121 de persoane care, în 2018, susțineau că nu au simptome de depresie. A fost evaluat, de asemenea, în același an, efectul în cazul unui alt grup de 5.302 de persoane care au raportat că experimentau simptome depresive.

1,36 ori mai multe șanse de a prezenta o îmbunătățire semnificativă a stării emoționale

Au fost colectate date în 2018 și în 2020, care au permis cercetătorilor să observe relația dintre activitățile de pe rețelele sociale și schimbările stărilor emoționale ale participanților în perioada de studiu. Analiza datelor a arătat că cei fără simptome depresive în 2018 care au folosit rețelele de socializare au avut cu 24% mai puține șanse de a dezvolta simptome depresive în următorii doi ani, comparativ cu cei care nu au folosit aceste platforme. În ceea ce privește persoanele care au manifestat simptome de depresie în 2018, rezultatele sugerează că utilizarea frecventă a rețelelor sociale ar putea, de asemenea, să favorizeze o îmbunătățire a sănătății lor mintale.

Potrivit datelor, în rândul persoanelor care au folosit trei sau mai multe din cele șapte activități pe rețelele de socializare evaluate (chat, citire de știri, vizionare videoclipuri, jocuri online, plăți mobile, utilizarea aplicației locale Wechat, asemănătoare WhatsApp, și partajarea de postări pe profilul propriu) a existat o probabilitate mai mare de a experimenta o reducere a simptomelor depresive comparativ cu cele care nu au participat la astfel de activități.

Cercetarea a mai evidențiat faptul că participanții activi pe rețelele sociale în perioada 2018 - 2020 au avut de 1,36 ori mai multe șanse de a prezenta o îmbunătățire semnificativă a stării emoționale.

Distribuirea de telefoane mobile subvenționate, o soluție pentru seniorii chinezi

Directoarea studiului, profesoara Qi Yanling, citată marți de agenția oficială Xinhua, a subliniat relevanța acestei constatări în contextul în care societatea chineză se află într-un proces accelerat de îmbătrânire. Astfel, se estimează că în 2035 vor fi peste 400 de milioane de chinezi cu vârsta de peste 60 de ani, ceea ce va reprezenta peste 30% din totalul populației.

Pentru a face față acestei provocări, Qi Yanling a sugerat implementarea unor strategii care să includă distribuirea de telefoane mobile subvenționate și pachete de date către seniori, împreună cu diseminarea de conținut educațional pentru sănătatea mintală prin intermediul rețelelor sociale.

Aceste măsuri ar putea avea rezultate benefice pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu venituri mici, locuitorii din mediul rural și femeile cu vârstă înaintată, care ar putea experimenta o incidență mai mare a problemelor de sănătate mintală, a explicat Qi Yanling, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel