Data publicării:

China refuză să participe la conferința de pace din Elveția: Nu mergem fără Rusia

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
China a declarat pe 31 mai că ar fi „dificil” pentru ea să participe la o conferință planificată despre războiul din Ucraina în iunie, dacă Rusia nu participă.

În timp ce China spune că este o parte neutră în conflictul din Ucraina, a fost criticată pentru refuzul de a condamna Moscova pentru ofensivă.

Ucraina încearcă să atragă participanți la conferința pentru pace din iunie în Elveția, unde speră să obțină sprijin internațional larg pentru viziunea sa asupra termenilor necesari pentru a pune capăt războiului Rusiei, notează Straitstimes.

În timp ce președintele Volodymyr Zelenski a îndemnat China să participe, Beijingul a insistat pe 31 mai că orice summit ar avea nevoie de participarea Rusiei, pe care Ucraina a respins-o.

Beijingul consideră că întâlnirea „ar trebui să beneficieze de recunoașterea Rusiei și a Ucrainei, de participarea egală a tuturor părților și de discuții corecte despre toate planurile de pace”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning.

„Altfel, este dificil ca întâlnirea să joace un rol substanțial în restabilirea păcii", a adăugat ea.

„Organizarea întâlnirii nu corespunde încă cerințelor Chinei și așteptărilor comunității internaționale, făcând astfel dificilă participarea Chinei", a mai spus Mao.

Moscova a respins ideea unei conferințe pentru pace fără Rusia ca „absurdă".

Pe marginea Dialogului Shangri-La din Singapore, pe 31 mai, oficialul chinez de apărare a reiterat "poziția obiectivă, imparțială" a Beijingului cu privire la război, potrivit unui purtător de cuvânt.

„Noi ne-am ținut angajamentul de a nu furniza arme niciunei părți implicate în conflict", a spus purtătorul de cuvânt Wu Qian, în urma întâlnirii rare dintre secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul chinez al Apărării, Dong Jun.

„Noi am implementat controale stricte asupra exporturilor de articole militare", a spus Wu.

„China va continua hotărât să promoveze negocierile pentru pace și să joace un rol constructiv, dar ne opunem ferm acuzațiilor SUA îndreptate împotriva noastră", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel