China reacționează dur, după ce vicepreședintele Taiwanului a mers la înmormântarea lui Shinzo Abe, în Japonia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Republica Populară Chineză a reacționat, marți, după ce Lai Ching-te, vicepreședinte al Taiwanului, a participat la înmormântarea fostului premier japonez Shinzo Abe.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat marți (12 iulie) că a emis „nemulțumiri severe” în fața guvernului Japoniei, după ce vicepreședintele Taiwanului Lai Ching-te (賴清德) a participat la înmormântarea fostului premier japonez Abe Shinzo, marcând vizita la cel mai înalt nivel a unui oficial taiwanez în aproape 50 de ani.

Luni dimineața (11 iulie), Lai a sosit în Japonia ca trimis special al președintelui Tsai Ing-wen (蔡英文). Lai a fost apoi însoțit de reprezentantul Taiwanului în Japonia, Frank Hsieh (謝長廷), într-o vizită la reședința lui Abe din Tokyo.

Lai a mers apoi la o priveghere la care au participat membri ai familiei, demnitari străini și cunoscuți apropiați ai regretatului lider la Templul Zojoji. Vizita lui Lai a fost foarte semnificativă, deoarece a fost oficialul guvernamental de cel mai înalt nivel din Taiwan care a vizitat Japonia, de când Tokyo a rupt relațiile diplomatice cu Taipei, în septembrie 1972.

Deși mass-media japoneză a reflectat pe larg vizita lui Lai la casa lui Abe și prezența sa la înmormântare, ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi a declarat marți presei că Lai a participat la ceremonie ca cetățean privat. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Taiwan, Joanne Ou (歐江安), a declarat presei în acea zi că nu poate comenta „programul privat” al lui Lai în Japonia.

China a reacționat dur

În timpul unei conferințe de presă de marți, un reporter i-a cerut purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei Wang Wenbin (汪文斌) să comenteze despre prezența lui Lai la înmormântarea lui Abe și despre faptul că el a fost oficialul taiwanez de cel mai înalt nivel care a vizitat Japonia din anii 1970. Wang l-a „corectat” mai întâi pe jurnalist susținând că „Taiwanul face parte din China” și a negat că Taiwanul are un vicepreședinte.

Descriind decesul lui Abe drept „brusc și nefericit”, Wang a acuzat apoi guvernul din Taiwan că încearcă să „se implice în manipularea politică și să beneficieze politic profitând de incident”. El a susținut că „calculele politice ale Taiwanului nu vor avea succes”.

Wang și-a încheiat răspunsul spunând că Republica Populară Chineză a depus „nemulțumiri severe” atât ambasadei japoneze la Beijing, cât și guvernului japonez de la Tokyo cu privire la vizita lui Lai, care „au făcut clară poziția noastră”, conform Taiwan News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel