China pune bazele „soarelui artificial“. Este cel mai mare și mai avansat dispozitiv
Republica Populară Chineză și-a alimentat cu succes reactorul de fuziune nucleară „soare artificial” pentru prima dată, au informat presa de stat vineri, marcând un mare avans în capacitățile de cercetare a energiei nucleare ale țării.
Reactorul HL-2M Tokamak este cel mai mare și mai avansat dispozitiv experimental de cercetare a fuziunii nucleare din China, iar oamenii de știință speră că dispozitivul poate debloca o sursă puternică de energie curată. Acesta folosește un câmp magnetic puternic pentru a fuziona plasma fierbinte și poate atinge temperaturi de peste 150 de milioane de grade Celsius, potrivit Daily Daily, de aproximativ zece ori mai fierbinți decât miezul soarelui.
Dispozitivul este numit „soarele artificial”
Situat în sud-vestul provinciei Sichuan și finalizat la sfârșitul anului trecut, reactorul este deseori numit „soare artificial”, datorită căldurii și puterii enorme pe care o produce.
„Dezvoltarea energiei de fuziune nucleară nu este doar o modalitate de a rezolva nevoile strategice de energie ale Chinei, ci are și o mare semnificație pentru dezvoltarea durabilă viitoare a energiei și a economiei naționale a Chinei”, se arată în comunicatul Daily People. Oamenii de știință chinezi au lucrat la dezvoltarea versiunilor mai mici ale reactorului de fuziune nucleară din 2006.
Aceștia intenționează să utilizeze dispozitivul în colaborare cu oamenii de știință care lucrează la Reactorul Thermonuclear Experimental Internațional, cel mai mare proiect din lume de cercetare a fuziunii nucleare cu sediul în Franța, care se așteaptă să fie finalizat în 2025. Spre deosebire de fisiune, fuziunea nu creează deșeuri radioactive și prezintă un risc mai mic de accidente sau furt de materiale atomice, potrivit Phys.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News