China promite că va depune eforturi pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay, de SW1994
Foto: Pixabay, de SW1994
China a promis că va depune eforturi pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina

China militează pentru o soluție pașnică a problemei ucrainene și va depune eforturi pentru a se asigura că aceasta este rezolvată prin negocieri, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi, scrie Interfax.

"Wang Yi a spus că China va continua să mențină o poziție obiectivă și echitabilă, să se concentreze pe rezolvarea (problemei ucrainene - n.r.) prin negocieri și să sprijine toate eforturile pentru a promova o soluționare pașnică a crizei.", a declarat Ministerul chinez de Externe într-o declarație, în urma unei întâlniri între Wang Yi și ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, la Bali.

Miniștrii de externe ai celor două țări au sosit în Indonezia pentru a participa la o întâlnire a miniștrilor de externe ai țărilor G20.

Wang Yi: China și Rusia demonstrează stabilitatea și puterea strategică a relaţiilor dintre cele două ţări

Wang Yi a mai spus că, în actuala situație mondială instabilă, China și Rusia "sub conducerea strategică a celor doi șefi de stat, rezistă interferențelor externe, mențin schimburi normale și dezvoltă cooperarea în diverse domenii într-o manieră ordonată, demonstrând stabilitatea și puterea strategică a relaţiilor dintre cele două ţări".

Potrivit ministrului chinez, tot mai multe țări din lume se opun politicii hegemonice în relațiile internaționale și nu sunt de acord să "adere la regulile formulate de mai multe țări în conformitate cu propriile standarde".

Raportul asupra întâlnirii, publicat anterior de Ministerul rus de Externe, spune că Rusia și China vor continua să consolideze cooperarea strategică și să aprofundeze coordonarea politicii externe.

Lavrov l-ar fi informat pe Wang Yi despre punerea în aplicare a principalelor sarcini ale "operațiunii militare speciale" a Rusiei în Ucraina

"Miniștrii au afirmat că, în condițiile unei situații geopolitice dificile, Rusia și China continuă să construiască o cooperare strategică, să acționeze dintr-o poziție comună sau foarte apropiată asupra majorității absolute a problemelor discutate. Și-au reafirmat disponibilitatea de a aprofunda în continuare coordonarea în politica externă.", a declarat Ministerul rus de Externe.

Raportul notează că miniștrii au acordat o atenție deosebită situației din Ucraina. Lavrov l-ar fi informat pe Wang Yi despre punerea în aplicare a principalelor sarcini ale "operațiunii militare speciale" a Rusiei.

"Miniștrii au făcut schimb de evaluări asupra acțiunilor întreprinse de țările occidentale în contextul poveștii ucrainene. Ambele părți au subliniat inadmisibilitatea impunerii de sancțiuni unilaterale ilegitime, ocolind ONU.", a informat Ministerul de Externe rus.

SUA îndeamnă China să „nu mai repete minciunile Rusiei”

Pe 4 iulie, ambasadorul SUA în China a criticat Ministerul de Externe chinez pentru răspândirea „propagandei ruse”, negând afirmația Beijingului că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a instigat războiul Rusia-Ucraina.

Vorbind la Forumul Mondial pentru Pace de la Beijing, ambasadorul american Nicholas Burns a numit războiul rus împotriva Ucrainei „cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale globale” și a susținut că China a „captat” dezinformarea rusă.

„Sper ca purtătorii de cuvânt ai ministerului chinez de Externe să înceteze să acuze NATO că a început acest război. Aceasta este propagandă rusă”, a spus Burns pe forum, potrivit Bloomberg.

„Sper că purtătorii de cuvânt ai Ministerului de Externe nu vor mai spune minciuni despre laboratoarele americane de arme biologice, care nu există în Ucraina”, a spus el. „Toate minciunile au venit din Rusia. Din păcate, acest lucru a fost preluat de chinezi.”

Burns a spus că invazia Ucrainei de către Rusia nu numai că a dus la pierderea a nenumărate vieți nevinovate în Ucraina, ci a și epuizat aprovizionarea globală cu alimente. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel