China poate provoca o blocadă în jurul Taiwanului. Comunitatea internațională ar putea interveni, potrivit SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Pentru a evita conflictul direct, Republica Populară Chineză ar putea provoca o blocadă în jurul Taiwanului.

Armata chineză este capabilă să blocheze Taiwanul, a declarat luni viceamiralul Karl Thomas, comandantul Flotei a șaptea a SUA.

„Au o flotă foarte mare și, dacă vor să agreseze și să pună nave în jurul Taiwanului, pot face asta foarte mult”, a spus Thomas, evidențiind dimensiunea și creșterea rapidă a marinei chineze. El a spus că o astfel de strategie ar putea forța Taiwanul să se supună și să evite conflictul direct, potrivit The Wall Street Journal.

Amiralul a spus că nu este clar dacă China va efectua o invazie sau o blocadă, dar treaba Taiwanului e să fie pregătit pentru orice s-ar întâmpla. Cu toate acestea, el a spus că Beijingul ar trebui să rezolve divergențele legate de Taiwan în mod pașnic, adăugând că, dacă Republica Populară Chineză ar efectua o blocadă, comunitatea internațională ar putea interveni.

CITEȘTE ȘI     -    Unul din cinci tineri chinezi nu are loc de muncă. Ce înseamnă asta pentru regimul de la Beijing

Crește amenințarea chineză față de Taiwan

După călătoria președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, în august, China a efectuat exerciții militare cu foc real, susținând că vizita a încălcat politica „o singură China”. Ministerul chinez al Apărării a precizat că a efectuat exerciții în apele și spațiul aerian din jurul Taiwanului pentru a testa capacitățile sistemelor sale de lovitură terestră și de asalt pe mare, potrivit AP.

Pe măsură ce amenințarea chineză față de Taiwan crește, dorința Americii de a veni în apărarea Taiwanului a fost adesea pusă sub semnul întrebării. În timpul unui interviu CBS cu președintele american Joe Biden pe 18 septembrie, gazda 60 Minutes, Scott Pelley, l-a întrebat dacă forțele americane vor apăra insula, la care Biden a răspuns: „Da, dacă va exista un atac fără precedent”.

În mai, Biden a afirmat, de asemenea, sprijinul militar american când a fost întrebat dacă ar fi dispus să „se implice militar pentru a apăra Taiwan”. El a spus că a fost un angajament luat de SUA.

În ambele ocazii, Casa Albă a clarificat că politica sa „o singură China” nu s-a schimbat, conform Taiwan News.

CITEȘTE ȘI     -    India ar fi cedat Chinei mai multe teritorii din Munții Himalaya, potrivit locuitorilor din zonă: Guvernul nostru renunță fericit la pământ

Joe Biden l-a avertizat pe Xi Jinping în legătură cu o „greșeală gigantică“ pe care ar putea să o facă dacă va încălca sancțiunile împotriva Rusiei

Președintele american Joe Biden a precizat că i-a spus președintelui chinez Xi Jinping că ar fi o „greșeală gigantică” să încalce sancțiunile împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.

Președintele SUA a spus că a vorbit cu Xi după ce liderul Chinei s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie.

Biden a făcut aceste comentarii într-un interviu cu postul american de televiziune CBS, difuzat duminică.

„Am spus: Dacă credeți că americanii și alții vor continua să investească în China pe baza încălcării sancțiunilor care au fost impuse Rusiei, cred că faceți o greșeală gigantică. Dar aceasta este decizia ta pe care o iei”, a spus liderul SUA (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel