China NEAGĂ că ar fi lansat o rachetă hipersonică
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
China neagă informația conform căreia țara ar fi lansat pe orbită o rachetă supersonică. 

China a negat informația conform căreia țara ar fi testat o rachetă hipersonică cu capabilități nucleare la începutul acestui an, insistând în schimb că ar fi fost vorba de o verificare rutină a navelor spațiale, relatează BBC. Raportul inițial al ziarului Financial Times a provocat îngrijorare la Washington, unde serviciile de informații americane ar fi fost luate prin surprindere.

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide și mai agile decât cele normale, ceea ce înseamnă că sunt mai greu de interceptat. Informația apare pe măsură ce crește îngrijorarea în ceea ce privește capacitățile nucleare ale Chinei.

Ar fi vorba de un test de rutină

Luni, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, a declarat într-un briefing de presă că a fost efectuat un test de rutină în iulie pentru a verifica diferite tipuri de tehnologie ale navei spațiale.

„Aceasta nu a fost o rachetă, a fost o navă spațială”, a spus el. "Acest lucru este de o mare importanță pentru reducerea costului utilizării navelor spațiale."

Zhao a adăugat că multe țări au efectuat teste similare în trecut. Când a fost întrebat dacă raportul Financial Times este incorect, el a răspuns: „Da”.

China, mai avansată decât se credea

Raportul de sâmbătă a citat cinci surse nenumite care au spus că vara a fost lansată o rachetă hipersonică. Racheta zburat prin spațiul orbitei joase înainte de a naviga în jos și a ratat ținta, a mai transmis raportul.

"Testul a arătat că China a făcut progrese uimitoare în ceea ce privește armele hipersonice și este mult mai avansată decât au realizat oficialii americani", se arată în raport.

Știrea inițială

Articolul inițial indică faptul că Beijingul a lansat în august o rachetă cu capacitate nucleară care a înconjurat Pământul pe orbită mică înainte de a coborî către ţinta sa, ratată cu peste 32 de kilometri, au indicat trei surse.

Sursele FT au declarat că planorul hipersonic a fost transportat de o rachetă Long March, ale cărei lansări sunt de obicei anunţate, în timp ce testul din august a fost ţinut secret. Progresele Chinei în domeniul armelor hipersonice 'au luat prin surprindere serviciile secrete americane', potrivit articolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel