China: Ministrul de externe Wang critică retragerea grăbită a trupelor americane din Afganistan
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Ministrul chinez de externe Wang Yi a comunicat luni secretarului de stat american Antony Blinken că retragerea grăbită a trupelor americane din Afganistan a avut un impact negativ, dar s-a angajat să colaboreze cu Washingtonul pentru promovarea stabilităţii, transmite Reuters.

Departamentul de Stat al SUA a informat într-o scurtă declaraţie că Blinken a discutat cu Wang despre 'situaţia de securitate şi eforturile noastre respective de a aduce cetăţenii SUA şi ai RPC în siguranţă' (folosind acronimul RPC pentru Republica Populară Chineză).

Conform unei ştiri apărute în mass-media de stat din China, Wang i-a comunicat lui Blinken că ceea ce s-a întâmplat în Afganistan dovedeşte că un model străin nu poate fi aplicat în mod arbitrar unei ţări cu condiţii culturale şi istorice diferite. 'Utilizarea forţei şi a mijloacelor militare pentru rezolvarea problemelor nu va face decât să le sporească.

Astfel de lecţii merită o reflecţie serioasă', a transmis postul chinezesc CCTV, citându-l pe Wang. Wang a mai spus că Beijingul este dispus să comunice cu Washingtonul pentru a ajuta la prevenirea unui nou război civil sau a unui dezastru umanitar după 'impactul negativ grav' al retragerii grăbite a trupelor americane din Afganistan. 'Statele Unite nu pot însă, pe de o parte, să caute în mod activ să îngrădească şi să suprime China şi să aducă atingere drepturilor şi intereselor legitime ale Chinei iar, pe de altă parte, să spere într-o cooperare din partea Chinei', a afirmat Wang.

Vezi și: China recunoaște noua putere de la Kabul

Înaltul oficial chinez a criticat, de asemenea, SUA pentru scoaterea Mişcării Islamice a Turkistanului de Est (ETIM) de pe lista grupărilor teroriste, ceea ce indică, în opinia sa, dublul standard aplicat de Washington în domeniul combaterii anti-terorismului.

China este îngrijorată de faptul că ETIM este activ în Afganistanul vecin şi doreşte să creeze un stat separat în regiunea Xinjiang din vestul Chinei, unde autorităţile chineze au creat lagăre de detenţie în masă, prezentate oficial ca locuri în care regimul de la Beijing oferă formarea profesională în scopul reducerii extremismului. Executivul american susţine însă că ETIM nu mai există ca organizaţie oficială, fiind în schimb o etichetă pe care China o invocă pentru a oprima mai multe grupuri etnice musulmane, printre care şi pe uiguri, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel