Data publicării:

China intervine în tensiunile din Orientul Mijlociu și anunță că sprijină Iranul

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

China spune că sprijină Iranul în privința apărării securității sale.

China a anunțat că sprijină Iranul în ceea ce priveşte apărarea "suveranităţii, securităţii şi demnităţii sale naţionale", relatează Agerpres. Șeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, i-a transmis un mesaj în acest sens ministrului iranian de Externe în exerciţiu, Ali Bagheri Kani, în cadrul unei convorbiri telefonice, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, citat de Reuters.

În plus, șeful diplomaţiei chineze a reiterat în cadrul acestei convorbiri că Beijingul denunţă asasinarea liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, la 31 iulie. Acesta a afirmat că atacul a încălcat suveranitatea Iranului şi a pus în pericol stabilitatea regională.

VEZI ȘI: Un nou atac asupra unei şcoli din Gaza, soldat cu peste 100 de morţi. Israelul susține că a "lovit cu precizie terorişti ai Hamas"

Totodată, Wang i-a spus lui Ali Bagheri Kani că uciderea lui Haniyeh a "subminat în mod direct procesul de negociere a încetării focului în Fâşia Gaza, precum şi pacea şi stabilitatea regionale", a declarat Ministerul chinez de Externe.

"China sprijină Iranul în apărarea suveranităţii, securităţii şi demnităţii sale naţionale în conformitate cu legea, precum şi în eforturile sale de a menţine pacea şi stabilitatea regionale şi este pregătită să menţină o comunicare strânsă cu Iranul", a declarat Wang Yi, potrivit unui comunicat.

Pericolul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu 


Reacția Chinei vine după ce Iranul şi gruparea teroristă Hamas au acuzat Israelul de atacul care l-a ucis pe Haniyeh. Israelul nu a revendicat sau negat responsabilitatea pentru acest asasinat, care a alimentat îngrijorarea multor experți că războiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza ar putea escalada într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

VEZI ȘI: Mediatorii îndeamnă Israelul și Hamas să accepte propunerea "finală" privind încetarea focului, în timp ce amenințarea unui atac iranian rămâne valabilă

De altfel, Iranul a avertizat deja că va "pedepsi dur" Israelul pentru acest asasinat, dar deocamdată nu se știe ce anume s-ar putea întâmpla. Și asta nu este tot, gruparea şiită libaneză Hezbollah a ameninţat cu o ripostă împotriva Israelului pentru uciderea comandantului său şef, Fuad Shukr, într-un atac în apropiere de Beirut, pe care armata israeliană l-a recunoscut.

VEZI ȘI: Israelul, la un pas să fie atacat de Iran. Chirieac: Scenariul care ar vulnerabiliza regimul de la Teheran

Precizăm că preşedintele Iranului, Masoud Pezeshkian l-a nominalizat duminică pe Abbas Araqchi în funcţia de ministru de Externe al ţării în noul său cabinet. Abbas Araqchi a fost negociatorul-şef al Iranului în negocierile nucleare din 2013 până în 2021.

Noul lider al mişcării Hamas, după moartea lui Ismail Haniyeh, Yahya Sinwar, este creierul atacurilor din 7 octombrie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel