China intervine decisiv în războiul Rusia-Ucraina. E gata să JOACE un ROL!
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
China s-a declarat pregătită să intervină în conflictul din Ucraina. 

China a anunțat că este pregătită să joace un rol în găsirea unei soluții pentru încetarea focului în Ucraina, în timp ce „deplânge” izbucnirea conflictului, scrie Mediafax. Beijingul a declarat că este „extrem de îngrijorat de răul provocat civililor”, în comentariile care au venit după o convorbire telefonică între ministrul chinez de externe Wang Yi şi omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, relatează FT.

„Ucraina este dispusă să consolideze comunicarea cu China şi aşteaptă cu nerăbdare ca China să joace un rol în realizarea unei încetări a focului”, se arată în declaraţia chineză de marţi.

Nu condamnă și nici nu susțin revendicările Rusiei

În declaraţie se adăugă că ţara respectă „integritatea teritorială a tuturor ţărilor”, fără a preciza dacă Beijingul acceptă revendicarea Rusiei asupra peninsulei Crimeea sau dacă împărtăşeşte recunoaşterea separatiştilor din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Declaraţia a marcat o schimbare de ton din partea Beijingului. Întrebat la 24 februarie dacă invazia reprezintă o încălcare a suveranităţii Ucrainei, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a caracterizat situaţia ca fiind cauzată de „o combinaţie de factori”, dar nu a descris-o ca fiind o încălcare.

În zilele de dinaintea începerii luptelor, purtătorul de cuvânt a descris, de asemenea, SUA ca fiind „vinovate” de criza ucraineană.

China, Emiratele și India se abțin de la rezoluția ONU

Vinerea trecută, China s-a alăturat Emiratelor Arabe Unite şi Indiei în a se abţine de la adoptarea unei rezoluţii a ONU care condamnă invazia Rusiei în Ucraina şi care a fost susţinută de 11 membri ai Consiliului de Securitate. Moscova s-a opus prin veto rezoluţiei.
Unii analişti spun că China încearcă acum să se poziţioneze ca un pacificator regional, profitând de legăturile sale strânse cu Kremlinul.

Într-o declaraţie, Kuleba a declarat că „i-a cerut lui Wang Yi să folosească nivelul relaţiilor dintre Beijing şi Moscova pentru a forţa Rusia să înceteze agresiunea armată împotriva poporului ucrainean”.

Kuleba a precizat că omologul său chinez l-a asigurat „de disponibilitatea Chinei de a depune toate eforturile pentru a pune capăt războiului de pe teritoriul ucrainean prin diplomaţie, inclusiv în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”.
De asemenea, Wang a „mulţumit” Ucrainei pentru rolul său în facilitarea evacuării cetăţenilor chinezi din ţară, inclusiv a studenţilor care au fost mutaţi în Uzbekistan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel