China folosește secții „nedeclarate” de poliție din Olanda pentru a viza dizidenții
Guvernul olandez a declarat că investighează informații conform cărora forțele de poliție chineze au deschis ilegal cel puțin două secții în Țările de Jos din 2018, folosindu-le parțial pentru a ține sub control și pentru a face presiuni asupra dizidenților de peste mări.
O investigație a RTL Nieuws și Follow the Money a spus că secțiile au servit aparent unui scop administrativ, permițând cetățenilor chinezi să reînnoiască permisele de conducere și să-și schimbe starea civilă.
Dar aceleași secții sunt, de asemenea, folosite pentru a urmări, contacta și amenința dizidenții, notează The Guardian.
Ministerul de Externe olandez a declarat într-un comunicat că cele două secții care funcționează în Țările de Jos sunt ilegale. „Investigăm exact ce fac ei aici și apoi vom lua măsurile corespunzătoare”, se arată în comunicat.
Acestea au fost identificate pentru prima dată de un grup spaniol pentru drepturile civile, Safeguard Defenders, într-un raport din septembrie, care a susținut că agențiile de poliție Fuzhou și Qingtian au deschis între 54 de „centre de servicii de peste mări” în 25 de orașe din 21 de țări.
Aderarea României la Schengen. Olanda refuză "să ne verifice". Chirieac: Decizia este, de fapt, luată. Noi ne ducem după fentă
Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Interne, Lucian Bode, au chemat autorităţile din Olanda să ne verifice, iar aceştia au refuzat, invocând faptul că misiunea este cu un palier restrâns.
"Au refuzat fiindcă decizia Olandei este, de fapt, luată. Soluţia nu este alta decât negocierea. Există, într-adevăr, şi alte chestiuni în care decizia se ia în unanimitate în UE, dacă România este un stat - şi cred că la asta s-a referit şi Rareş Bogdan -, dacă nu, stai cu capul plecat şi doar execuţi, uitând foarte mulți că se află în poziţii de demnitate ale României datorită poporului român care i-a trimis acolo şi pot negocia la sânge cu un singur stat votul pentru Schengen. Este foarte simplu. Inclusiv domnul preşedinte Iohannis poate mai iese din muţenie, pe la Bruxelles pe acolo, şi mai spune două vorbe domnului Rutte sau mai discută cu Macron, sau cu Olaf Scholz, sau cu cine trebuie să discute. Asta este negocierea.
Iar aici noi ne ducem după fentă. Ba Parlamentul European care a votat a douăzecea oară că suntem gata pentru Schengen. Ba Comisia care trebuie să arate că de fapt sunt îndeplinite... Nu asta este problema. Olanda a spus: "Nu, domnule! Criteriul politic”. Păi, criteriul politic nu este în tratatul de aderare. Atunci negociază. Să ştiţi că aşa a fost şi cu vizele pentru români, la 1 ianuarie 2002. Aşa a fost şi cu admiterea în UE, în decembrie 2004, încheierea negocierilor. Olanda s-a opus. Apoi Olanda şi Finlanda. Asta se întâmplă şi cu Schengen", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joia trecută că România este dispusă să primească o misiune suplimentară din partea Olandei pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de aderare la Schengen. Anunțul premierului vine după ce primul ministru olandez Mark Rutte declarase că își dorea o misiune de evaluare pe Schengen ”mai largă, mai profundă”, cu referire la misiunea Comisiei Europene care a evaluat doar trei criterii din cele prevăzute de acquis-ul Schengen.
”A fost o comisie internațională care a verificat tot ce ceea era de verificat conform acquis-ului Schengen și mai mult decât atât. Ne-am oferit disponibilitatea, inclusiv în relația bilaterală cu Olanda, astfel încât unde consideră că sunt probleme sa vină să verifice la fața locului. Suntem în măsură să acceptăm această colaborarea bilaterală astfel ca dumnealor sa poată verifice și să vadă că suntem pregătiți pentru accedere la Spațiul Schengen”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News