China emite primul cod roșu al anului pentru taifunul Gaemi
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Centrul Meteorologic Național din China a emis un cod roșu, cel mai ridicat nivel de alertă, din cauza apropierii taifunului Gaemi, menținând avertismentul și joi dimineață. Aceasta reprezintă prima alertă de cod roșu pentru un taifun emisă de China în acest an.

Taifunul a atins zona de uscat în comitatul Yilan din estul Taiwanului în noaptea de joi spre vineri. Conform unui raport emis joi de centrul pentru intervenţii de urgenţă al insulei, citat de agenţia Xinhua, taifunul a lăsat în urmă, în Taiwan, trei morţi şi 380 de răniţi.

Peste 783.000 de consumatori de energie electrică din Taiwan au suferit întreruperi de curent începând de miercuri, potrivit Taipower, o companie de stat. Aproximativ 8 % dintre aceștia erau încă fără curent joi după-amiază.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cel mai mare producător mondial de cipuri informatice avansate, nu a fost afectată de furtună, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei, notează The New York Times.

Potrivit prognozelor, taifunul se va deplasa spre nord-vest cu o viteză de 10 km/h şi va atinge pentru a doua oară zona de uscat de-a lungul coastei chineze, în Xiuyu şi Lianjiang, în Fujian, urmând să se deplaseze în interiorul ţării, spre nord.

Vântul este atât de intens încât valurile oceanice pot ajunge la o înălţime de trei până la patru metri

Daitou, un oraş costier din Putian (Fujian), este cea mai apropiată zonă de care se apropie taifunul. Joi la prânz, oraşul se afla la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri de centrul taifunului Gaemi.

Potrivit Departamentul local de meteorologie, în Putian vântul este atât de intens încât valurile oceanice care se izbesc de coastă pot ajunge la o înălţime de trei până la patru metri.

Pentru a se pregăti pentru viitorul taifun puternic, în ultimele câteva zile administraţia locală a luat măsuri pentru a proteja atât mijloacele de subzistenţă, cât şi siguranţa pescarilor, notează WAM.

Ministerului Resurselor de Apă a indicat miercuri că, potrivit estimărilor, efectele taifunului Gaemi vor dura şase zile, după ce fenomenul va ajunge joi în Fujian. "Pe baza traiectoriei proiectate a taifunului, zonele afectate pot înregistra cantităţi totale de precipitaţii cuprinse între 70 şi 130 de milimetri", a declarat Yin Zhijie, meteorolog şef în cadrul ministerului.

În China au interzis adunările de grup, au închis școlile și atracțiile turistice și au ordonat închiderea întreprinderilor neesențiale

Înainte de ajunge în Taiwan, puternicul taifun Gaemi a provocat inundaţii şi alunecări de teren în Filipine, soldate cu 20 de morţi, potrivit unui nou bilanţ publicat joi de autorităţile din această ţară, susține Agerpres.

În China, autoritățile din Fuzhou, capitala provinciei Fujian, au interzis adunările de grup, au închis școlile și atracțiile turistice și au ordonat închiderea întreprinderilor neesențiale pe măsură ce furtuna se apropia. Alte provincii de coastă chineze au evacuat turiștii și au cerut navelor să se retragă.

Furtuna a fost prognozată să aducă precipitații abundente în alte părți ale Chinei, inclusiv în Beijing, în timp ce se deplasează spre interior în următoarele cinci zile, a declarat Administrația meteorologică chineză. Sudul Chinei s-a confruntat deja cu săptămâni de ploi abundente și inundații mortale.

Taifunul a adus, de asemenea, vânturi cu putere de uragan pe insulele din regiunea Yaeyama a prefecturii Okinawa din Japonia. Meteorologii au declarat că locuitorii din Yaeyama trebuie să se aștepte să vadă unele case distruse și să se pregătească pentru ploi torențiale, alunecări de teren și râuri inundate, conform The New York Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel