China, despre victoria Giorgiei Meloni: Este un ”apel de trezire” pentru politica europeană
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 27 sep 2022, 10:26
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
China consideră că ascensiunea de dreapta în Italia indică un proces de ”polarizare politică” în Europa în care nimeni nu are o majoritate iar în acest caz, politicile propuse de o parte pot fi blocate și oprite de cealaltă.

Referitor la victoria în alegeri a Giorgiei Meloni, ziarul chinez Global Times a scris că succesul forțelor politice ”de extremă dreaptă” este un ”apel de trezire” pentru politica europeană și reflectă incertitudinile politice ale Uniunii Europene.

Pentru a favoriza ascensiunea partidelor naționaliste în Europa, ziarul evidențiază mai mulți factori, printre care criza datoriilor, criza refugiaților care ”a provocat ordinea socială și valorile tradiționale” lăsând UE cu o ”dilemă morală și concretă”, și, în cele din urmă, pandemia de Covid-19 cu repercusiunile ei asupra economiei, și războiul dintre Rusia și Ucraina, cu consecințele sale asupra prețurilor la energie.

Analiștii chinezi au afirmat că victoria extremei de dreapta din Italia arată că atmosfera politică din Europa devine polarizată, forțele politice populiste atât din extrema stângă, cât și din extrema dreaptă crescând în diferite țări, iar acest lucru este un semnal că luptele politice dintre stânga și dreapta vor afecta foarte mult eficiența, fiabilitatea, credibilitatea și continuitatea guvernelor din întreaga Europă și va fi greu pentru UE să efectueze reforme eficiente pe fondul provocărilor grave ale unei crize energetice și conflictul Rusia-Ucraina.

Contextul european


Mass-media occidentale, cum ar fi CNN, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Meloni și guvernul ei de extremă dreapta, comparând-o cu Benito Mussolini, liderul fascist al Italiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. BBC a citat un expert italian spunând că ”vom vedea mai multe restricții privind drepturile civile și politicile privind LGBT și imigranții” în Italia.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Italia cu privire la consecințele în cazul în care se îndepărtează de principiile democratice, emițând o amenințare abia acoperită înaintea alegerilor de duminică, a informat Reuters. 

Este cert că procesul de integrare și unitatea Europei în cadrul UE vor fi contestate, au spus analiștii, menționând că după o serie de incidente printre care Primăvara Arabă, criza datoriilor Greciei, criza imigrației, pandemia COVID-19 și conflictul Rusia-Ucraina, sistemul politic al UE pare incapabil să-și coordoneze efectiv membrii pentru a face față în comun provocărilor majore, iar politicile emise de factorii de decizie sunt departe de a satisface nevoile reale ale populației din Europa. 

Acesta este un motiv cheie pentru care forțele politice populiste sau de extremă dreaptă care îndrăznesc să sublinieze aceste probleme devin din ce în ce mai populare, dar experții au mai spus că a sublinia problemele nu înseamnă neapărat rezolvarea lor. 

Analiza din China


Cui Hongjian, directorul Departamentului de Studii Europene la Institutul Chinez de Studii Internaționale, a declarat luni: ”Mulți sunt îngrijorați de faptul că alianța de dreapta ar putea să nu fie capabilă să rezolve multe probleme din Italia, cum ar fi criza datoriilor, care ar putea duce la probleme economice pentru întreaga zonă euro.

”Polarizarea politică este adevărata problemă de care UE ar trebui să-și facă griji cu adevărat, deoarece înseamnă că nimeni nu are majoritatea și politicile propuse de o parte pot fi blocate și oprite de cealaltă. Ca urmare, nicio politică practică nu poate fi pe deplin și implementat stabil de guvern”, a declarat Wang Shuo, profesor la Școala de Relații Internaționale a Universității de Studii Externe din Beijing, pentru Global Times.

Wang Shuo a spus că este puțin probabil ca UE să rezolve această problemă prin reforme simple, deoarece este o problemă structurală a sistemului politic occidental, astfel încât lupta dintre stânga și dreapta va continua și va arăta, de asemenea, o tendință similară în viitor, chiar și în cele mai importante. Puterile UE precum Franța și Germania.

”Noul guvern de dreapta din Italia va acorda mai multă importanță intereselor naționale ale Italiei și elaborării de politici autonome, fără influență din partea UE, astfel încât UE va vedea mai multe obstacole atunci când impulsionează integrarea în domeniile politicii financiare și diplomației”, a declarat Zhong Zhun, expert în studii europene la Universitatea Chongqing, pentru Global Times duminică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?