China denunță alianța strategică între SUA, Australia și Regatul Unit al Marii Britanii: Dăunează grav păcii regionale
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
China denunță alianța strategică între SUA, Australia și Regatul Unit al Marii Britanii: Dăunează grav păcii regionale   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China denunță alianța strategică între SUA, Australia și Regatul Unit al Marii Britanii: Dăunează grav păcii regionale / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Autoritățile din China au denunțat acordul strategic semnat de SUA, Australia și Regatul Unit.

Statele Unite, care caută să îşi consolideze în toate direcţiile alianţele în faţa Chinei, au anunţat miercuri cu Australia şi Regatul Unit un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară la Canberra, notează AFP.

Acest anunţ spectaculos a torpilat un uriaş contract încheiat de Australia cu Franţa pentru livrarea de submarine convenţionale, provocând furia Parisului. 'Prima iniţiativă majoră a (acestui nou pact numit) +AUKUS+ va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei', a spus premierul australian, Scott Morrison, care a apărut în videoconferinţă, ca şi premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă (citește continuarea AICI).

China denunță alianța strategică

Republica Populară chineză a denunțat un alianța de securitate între SUA, Marea Britanie și Australia, descriind-o drept „extrem de iresponsabilă” și „îngustă”.

Pactul, anunțat miercuri, va face ca SUA și Marea Britanie să ofere Australiei tehnologia pentru a construi pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară. Acesta este privit pe scară largă ca un efort de a contracara influența Chinei în Marea Chinei de Sud contestată.

Joi, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez Zhao Lijian a declarat că noua alianță anunțată riscă „să dăuneze grav păcii regionale ... și să intensifice cursa înarmărilor”. Acesta a avertizat că cele trei țări „își rănesc propriile interese”.

Mass-media de stat chineză a titrat editoriale denunțând pactul, iar ziarul Global Times a spus că Australia „s-a transformat acum într-un adversar al Chinei”.

Noul parteneriat, sub numele Aukus, a fost anunțat într-o conferință de presă virtuală comună între președintele SUA Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson și omologul său australian Scott Morrison.

Deși China nu a fost menționată direct, cei trei lideri s-au referit în mod repetat la preocupările regionale de securitate despre care au spus că au „crescut semnificativ”, scrie BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel