China dă vina pe SUA pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 06 oct 2022, 07:05
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Republica Populară Chineză dă vina pe SUA pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene.

China a acuzat miercuri Statele Unite pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene, spunând că Washingtonul "otrăveşte" mediul de securitate din regiune, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, divizat pe această chestiune, informează AFP.

"Luând notă" de lansarea de către Phenian a unei rachete balistice care a trecut peste Japonia, adjunctul ambasadorul chinez, Geng Shuang a subliniat "numeroasele exerciţii militare comune desfăşurate de Statele Unite şi alte ţări din regiune"."Recentele lansări ale Coreei de Nord sunt strâns legate de seria de exerciţii militare din regiune", a spus el."În problema nucleară, Statele Unite aplică un standard dublu şi sunt angajate în manevre politice care otrăvesc mediul de securitate din regiune. În acest context, tensiunile crescute în peninsulă nu ar trebui să surprindă", a adăugat reprezentantul Chinei, făcând apel la "sinceritate" din partea Washingtonului, care ar trebui să "răspundă preocupărilor rezonabile" ale regimului nord-coreean.

El a amintit că Rusia şi China au propus o rezoluţie la sfârşitul anului 2019 pentru a diminua sancţiunile impuse Coreei de Nord. Un text aflat încă pe masă, care ar putea crea o atmosferă favorabilă reluării dialogului, potrivit acestuia.

China şi Rusia vor să răsplătească Coreea de Nord pentru acţiunile sale rele şi acest lucru nu poate fi luat în serios de către Consiliu, a răspuns ambasadoarea SUA Linda Thomas-Greenfield, apărându-se de orice responsabilitate pentru testele nord-coreene şi făcând apel la o întărire a sancţiunilor mai degrabă decât la diminuarea lor.

În luna mai, China şi Rusia au respins o rezoluţie a Consiliului de Securitate care dorea să impună noi sancţiuni Coreei de Nord. Dacă în 2017 Consiliul a adoptat în unanimitate trei serii de sancţiuni grele, membrii săi îşi exprimă de luni de zile opiniile contrare în acest dosar sensibil, formând două tabere: Rusia şi China de o parte, iar restul Consiliului de cealaltă parte.

Nu este aşteptată adoptarea vreunui text după întâlnirea de urgenţă a Consiliului de Securitate după ce o propunere de declaraţie comună a fost blocată în perioada premergătoare întâlnirii, informează dpa care citează surse diplomatice de la New York, scrie Agerpres.

SUA trag un semnal de alarmă în privința Coreei de Nord

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat că în cazul în care Coreea de Nord continuă „pe acest drum” al provocării după lansarea de marți a rachetelor balistice deasupra Japoniei, „nu va face decât să sporească condamnarea, să sporească izolarea și să mărească măsurile luate ca răspuns la acțiunile lor.” Blinken a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe de presă din Santiago, Chile, ca parte a călătoriei sale de o săptămână în America de Sud.

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă balistică care a zburat deasupra și în jurul Japoniei, determinând națiunea insulară să-și avertizeze cetățenii să se adăpostească. Blinken a condamnat cea mai recentă lansare de rachete, numind-o „periculoasă și nesăbuită” (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?