China continuă presiunile asupra Taiwanului. 5 nave și 24 de avioane de război s-au apropiat, din nou, de insulă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
24 de avioane militare chineze și cinci nave s-au apropiat, din nou, de coastele Taiwanului.

Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a declarat că a urmărit 24 de avioane și cinci nave ale armatei chineze.

Una dintre cele 24 de aeronave a traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan și două au intrat în sectorul de sud-vest al zonei de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, a scris ministerul pe Twitter. Aeronavele erau un Shenyang J-16, un avion de luptă Shenyang J-11 și un avion de război electronic Shaanxi Y-8 EW.

Armata a însărcinat avioane în Combat Air Patrols (CAP), nave navale și sisteme de rachete de apărare aeriană de la uscat să monitorizeze și să răspundă la activitățile chineze.

De când președintele Camerei Statelor Unite, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei la începutul lunii august, China și-a intensificat incursiunile în ADIZ din Taiwan, în timp ce organizează exerciții militare la scară largă de-a lungul coastei sale, provocând îngrijorări internaționale cu privire la stabilitatea regională, conform Taiwan News.

SUA promit că vor respinge orice tentativă de invadare a Taiwanului: Amenințarea e clară!

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat pentru Bloomberg că există o „amenințare distinctă” a acțiunii militare chineze împotriva Taiwanului și că SUA vor „împinge orice efort de a schimba status quo-ul.

Într-o avanpremieră a unui interviu cu David Rubenstein la emisiunea Bloomberg „The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations” lansat joi, 8 septembrie, gazda l-a întrebat pe Sullivan dacă există vreun scenariu în care China ar putea invada Taiwan. Sullivan a răspuns spunând că „rămâne o amenințare clară că ar putea exista o contingență militară în jurul Taiwanului”.

Sullivan a subliniat că Beijingul și-a consolidat politica oficială de a nu renunța la invazia Taiwanului. El a spus că invazia rămâne o opțiune potențială pentru „reunificarea” Taiwanului.

Acesta a afirmat că poziția Chinei față de strâmtoarea Taiwan s-a schimbat de-a lungul timpului, ceea ce a spus el este evidențiat de „tulburarea status quo-ului în strâmtoarea Taiwan”. Consilierul Casei Albe a acuzat China că întreprinde acțiuni care „subminează pacea și stabilitatea” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel