China cere mai mult dialog instituţional între Beijing şi Uniunea Europeană
Ministrul de externe chinez, Wang Yi, şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Politică Externă, Josep Borrell, au avut duminică o conversaţie telefonică în care reprezentantul chinez a cerut mai mult "dialog instituţional" între cele două părţi, transmite EFE.
Ministrul chinez de externe a subliniat că "principala caracteristică" a relaţiilor dintre China şi UE este cooperarea şi că dialogul este necesar pentru a compensa "lipsa schimburilor" în cei trei ani de pandemie COVID-19, a informat Ministerul de Externe chinez într-un comunicat publicat pe site-ul său.
Wang Yi l-a invitat pe Borrell să viziteze China în această toamnă şi a dat asigurări că naţiunea sa "acordă o mare importanţă reuniunii liderilor UE-China, programată pentru acest an".
La rândul său, Borrell i-a spus lui Wang că planul european "Global Gateway" nu este contrar macroproiectului de infrastructură "Noile Drumuri ale Mătăsii" al Chinei, ci "complementar", întrucât ambele "caută să promoveze dezvoltarea globală".
Şeful diplomaţiei europene şi-a exprimat dorinţa de a vizita China "cât mai curând posibil" şi de a purta un dialog strategic cu Wang, arătându-şi totodată solidaritatea după recentele ploi torenţiale care au devastat nordul ţării asiatice.
În plus, Wang şi Borrell au avut un schimb de opinii cu privire la "chestiuni internaţionale şi regionale de interes comun", cum ar fi "situaţia din Ucraina şi Niger", se arată în comunicatul Ministerului de Externe, fără a oferi mai multe detalii.
Borrell şi-a anulat luna trecută o deplasare planificată la Beijing, în condiţiile în care ministrul de externe chinez, Qin Gang, a dispărut din viaţa publică înainte de a fi înlocuit de Wang, care i-a fost predecesor, fără a se oferi o explicaţie.
A fost pentru a doua oară când şeful diplomaţiei europene a fost nevoit să îşi suspende călătoria în China, după ce a anulat-o în aprilie în urma unui test pozitiv la coronavirus.
Relaţiile dintre UE şi Beijing traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii şi au fost agravate de tensiunile comerciale şi de invazia Rusiei în Ucraina, UE acuzând China că menţine o poziţie echidistantă în conflict fără a se distanţa pe deplin de Moscova, transmite Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News