Data publicării:

China - Australia, noi tensiuni. Beijingul acuză forțele australiene de „acțiuni provocatoare și pline de răutate“

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Între China și Australia au loc noi tensiuni, după ce, în weekend, marina chineză ar fi folosit un laser pentru e perturba zborul unui avion australian.

Ministerul Apărării Naționale al Chinei a acuzat forța de apărare australiană de „acțiuni provocatoare și pline de răutate“, în timp ce a dezmințit acuzația că nava sa de război ar fi orbit cu laser un avion de supraveghere australian.

Guvernul australian a confirmat, marți, că avionul australian a aruncat geamanduri în apă pentru a detecta semnale acustice, dar numai după ce laserul a fost detectat. A spus că Royal Australian Air Force a acționat „în conformitate cu dreptul internațional în orice moment”.

Guvernul australian a cerut o explicație Beijingului cu privire la un incident „periculos, neprofesionist și imprudent” de joia trecută în care a declarat că o navă de război a Armatei Populare de Eliberare (PLA-N) a folosit un laser pentru a orbi un avion de supraveghere australian P-8A Poseidon (citește AICI).

Aeronava australiană urmărise două nave PLA-N care navigau spre est prin Marea Arafura, la nord de Australia.

Ce s-ar fi întâmplat în Marea Arafura?

O nouă declarație emisă luni de Ministerul Apărării Naționale al Chinei nu a abordat în detaliu afirmația privind utilizarea laserului. În schimb, declarația spunea că nava PLA-N „a menținut operațiuni sigure, normative și profesionale” și a acuzat partea australiană că a răspândit „informații false” și a făcut o „afirmație iresponsabilă”.

De asemenea, Ministerul a făcut două afirmații proprii, inclusiv că aeronava de supraveghere australiană P-8A „s-a apropiat de spațiul aerian” deasupra navelor PLA-N „la doar 4 km”. Un purtător de cuvânt al ministerului a spus că a fost „foarte aproape”.

A doua afirmație a fost că aeronava australiană a aruncat o geamandură sonar în apă din jurul navei chinezești. Un astfel de dispozitiv – cunoscut și sub numele de geamandură sonoră – poate fi folosit pentru a culege informații acustice și pentru a ajuta la detectarea submarinelor. O imagine publicată de Ministerul Apărării Naționale din China arată o geamandură portocalie triunghiulară în apă.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, colonelul senior Tan Kefei, a acuzat Departamentul de Apărare (ADF) de „acțiuni pline de răutate și provocatoare” care „ar duce, fără îndoială, la neînțelegeri și ar amenința siguranța aeronavelor, navei și personalului ambelor părți”.

„China se opune ferm acestor acțiuni ale Australiei”, a spus el.

Acesta a cerut Australiei să „oprească astfel de acțiuni provocatoare și riscante” și „să evite efectele negative asupra relațiilor dintre cele două țări și două armate”.

Australia a răspuns rapid la afirmații, iar ADF a emis o nouă declarație marți, spunând că activitățile de supraveghere au fost „desfășurate într-o manieră disciplinată și sigură”, iar folosirea geamandurilor sonore a fost „o practică obișnuită”, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel