Data publicării:
China atacă Banca Mondială și dolarul american. Lovitură în Asia, pregătind războiul economic global
În urmă cu câteva ore, la Beijing, 21 de state asiatice au parafat acordul de înființare a unei Bănci de Investiții, considerată rivala Băncii Mondiale sau a Băncii de Dezvoltare regionale. Președintele Băncii Mondiale a salutat inițiativa, dar unele surse citate de Reuters susțin că Australia, Coreea de Sud și Indonezia au boicotat ceremonia, la insistențele Washington-ului.
Țările industrializate nu ar vedea cu ochi buni planul țărilor în curs de dezvoltare de a ocoli bancherii occidentali în căutarea de capital pentru investiții.
China vrea să-și consolideze puterea ”soft”
Noul gigant, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), are, pentru moment, un capital de 50 de miliarde, oferit în cea mai mare parte de Beijing. Liderii de la Beijing încearcă să-și întărească puterea ”soft” pe plan global, plecând din Asia. China este nemulțumită de poziția secundară pe care o are în instituțiile financiare internaționale, în ciuda uriașei sale forțe economice.
În Asian Development Bank, de exemplu, China are doar 6,5% din acțiuni, în vreme ce SUA și Japonia dețin fiecare 15,6 procente. Printre țările care au fondat AIIB se numără India, Thailanda sau Malaezia, dar și Kazahstan, Pakistan, Sri Lanka, Kuwait, Oman sau Qatar. Scopul AIIB este să ofere împrumuturi pentru țările în curs de dezvoltare. China va avea 50% din capitalul de 100 de miliarde de euro, banca urmând să devină operațională în cursul anului 2015.
AIIB anunță principala lovitură: Banca BRICS
Acesta este al doilea proiect major de finanțare care sfidează instituțiile dominate de SUA, după cel de-al doilea război mondial. Un acord semnat în vara acestui an în Brazilia a pus bazele unei bănci a țărilor BRICS, care va avea cartierul general în Shanghai, președinția girată de India, pentru primul an de funcționare, și un executiv condus de un reprezentant al Rusiei. Și în această instituție financiară tot China va furniza jumătate din capital. Lansările acestor doi giganți financiari sunt văzute de analiști ca o tentativă de a sparge dominația dolarului american în comerțul mondial și de a pune în umbră FMI și Banca Mondială.
Un plan asemănător avea și Ceaușescu, care a forțat exporturile și după ce plătise datoria externă, pentru a putea contribui la o bancă de dezvoltare a țărilor spărace. Ceaușescu a discutat proiectul cu unii lideri arabi, cel mai interesat fiind dictatorul libian Ghadafi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News