China a ratat pactul de securitate din Pacific. Beijingul îndeamnă națiunile din regiune să nu fie „prea îngrijorate” de obiectivele Republicii Populare Chineze
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Wang Yi, ministrul Afacerilor Externe din China, îndeamnă regiunea Pacificului să nu fie „prea îngrijorată” de obiectivele Chinei, după ce nu a reușit să cadă de acord asupra unui acord de securitate amplu.

Ministrul chinez de externe Wang Yi și omologii din 10 țări insulare din Pacific nu au reușit să ajungă la un consens la discuțiile privind un acord comercial și de securitate amplu (citește mai multe AICI), pe fondul îngrijorării că propunerea ar putea „amenința stabilitatea regională”.

În urma discuțiilor virtuale de luni, Wang, care a fost în Fiji, a încercat să liniștească națiunile din Pacific cu privire la obiectivele Chinei în regiune, spunând că Beijingul a susținut națiunile în curs de dezvoltare din Asia, Africa și Caraibe.

„Nu fiți prea îngrijorați și nu fiți prea nervoși”, a spus el. „Pentru că dezvoltarea comună și prosperitatea Chinei și a tuturor celorlalte țări în curs de dezvoltare ar însemna doar o mare armonie, o justiție mai mare și un progres mai mare al lumii întregi.”, a adăugat el.

Vizita principalului diplomat în Fiji face parte dintr-un turneu diplomatic care vizează creșterea radicală a implicării Chinei în securitatea, economia și politica din Pacificul de Sud.

China urmărește controlul regiunii de sud a Pacificului

Un proiect de comunicat și un plan de acțiune pe cinci ani pe care China l-a trimis națiunilor invitate înainte de întâlnire a arătat că urmărește să angreneze poliția maritimă, să se implice în securitatea cibernetică, să extindă legăturile politice, să efectueze cartografiere marină sensibilă și să obțină un acces mai mare la resursele naturale de pe pământ și din apă.

La o conferință de presă , Wang și prim-ministrul din Fiji Frank Bainimarama au vorbit timp de aproximativ 30 de minute, apoi au părăsit brusc scena în timp ce reporterii încercau să le adreseze întrebări. Asta a lăsat nedezvăluite multe detalii despre ceea ce s-a întâmplat la întâlnire, însă a fost clar că națiunile nu au susținut planul Chinei.

„Ca întotdeauna, punem pe primul loc consensul în rândul țărilor noastre în orice discuție privind noile acorduri regionale”, a spus Bainimarama.

Propunerea de viziune comună de dezvoltare a țărilor insulare China-Pacific propune, de asemenea, o zonă de liber schimb și sprijin pentru acțiunea privind schimbările climatice și sănătatea.

Comunicatul a stârnit opoziția a cel puțin uneia dintre națiunile invitate,Statele Federate ale Microneziei (FSM), potrivit unei scrisori difuzate săptămâna trecută.

David Panuelo, președintele FSM, a spus că acordul „amenință să aducă o nouă eră de Război Rece în cel mai bun caz și un război mondial în cel mai rău caz”, conform AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel